Bloggintresserade

18 nov. 2016

Förtal baktala, än en gång.

Har du någon gång tänkt på, varifrån kommer baktalandet?
När folk säger, har du hört.......
Har du funderat på, om det är männiksor som vill upphöja, självkänslan? Har du hört att den och den skall skiljas........ har du hört att dendär personen tycker si eller så?
Har du hört hur det har gått med dendär?....


Står det inte någonstans att du skall inte tala illa om din nästa?

Sökte fram några ställen om baktalande, ur kateksen
och Bibeln.

Du skall inte vittna falskt mot din nästa.

VAD ÄR DET? SVAR:
Vi skall frukta och älska Gud, så att vi inte vittnar falskt om, förråder och baktalar vår nästa eller sprider ut onda rykten om honom, utan vi skall ta honom i försvar, tänka och tala gott om honom och tyda allt till det bästa.
(Martin Luthers Lilla katekes)

Du skall inte sprida falska rykten. Gör inte gemensam sak med den skyldige genom att vittna falskt. Du skall inte följa mängden i det som är ont och inte ge efter för den så att du förvränger sanningen, när du vittnar i någon sak.

(2 Mos. 23:1–2)

Ljug inte för varandra, ni har ju klätt av er den gamla människan och hennes vanor och klätt er i den nya, som förnyas till verklig kunskap och blir en bild av sin skapare. (Kol. 3:9–10)

Att tala illa om andra är, på något sätt personens problem, på sin avundsjuka. Man försöker hacka ner med baktal för att man inte kan säga gott om den andra, fast han/hon verkligen har  gjort något gått!
Man kan säga nå i alla fall så gör vi inte så, eller vi skulle inte ha gjort så, vi skulle ha gjort det bättre!
Om det gått illa för någon så säger man, det var detdär man väntade sig? Eller man säger det där behövde släktet, eftersom de har varit så högmodiga i den familjen!

Är detta rätt?
Alla som läser svarar säkert, nej, detta är inte rätt?
Kan vi komma överens med varandra att i stället för att tala 
illa om folk, så skulle vi be för dem, som det går dåligt för, i stället för att börja föra ont rykte, för då blir det bara värre.

Be för de männiksor som man tala illa om, be för de människor som verkligen behöver stöd och uppmuntran i olika skeden i livet!
Be för de som gjort orätt, för det gör vi alla i olika skeden av livet. Läs gärna Joh 8:7. Läs hela kapitlet! Citerar endast kort här nedan!

“Den som är utan synd må kasta första stenen på henne.” (Joh 8:7)

Det är verkligen viktigt, att få fram, att vi försöker tyda allt till det bästa, tänka och tala gott om andra, för ingen är felfri, vi kunde göra bättre, men vi är ju bara  människor, med fel och brister.

Ta vara på den tid vi är här som medmänniskor som medvandrare.
Lyssnar  vad den helige Ande uppmanar dig till, så kommer du 
att höra ”Välsigna och åter välsigna”. Domen ligger aldrig i din hand. Det är endast Gud som har rätt att dömma.

Därför, bli  kvar i nåden så är det lättare att följa den uppmaning som Jesus till slut gav kvinnan. ”Inte heller jag dömer dig, gå och synda inte mer” (Joh 8:11

Ha en bra dag! Med ny start på livets väg!

Till er alla 
TITA







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar