Bloggintresserade

1 okt. 2018

Vem skapade den onde, hur kom han till världen?

Vem skapade Lusifer? Hur kom den onde till världen?
Med dessa tankar sökte jag lite information från Bibeln och via nätet.

Djävulen eller Lucifer!

"Ditt hjärta högmodades över din skönhet och du förspillde din vishet för ditt pråls skull." Hesekiel 28:17. "Du sade i ditt hjärta: Jag vill stiga upp till himmelen; högt ovanför Guds stjärnor vill jag ställa min tron... Jag vill göra mig lik den högste" Jesaja 14:13-14.


Djävulen, som också kallas ”Satan” eller ”ormen” (Upp 20:2) beskrivs som ledaren för de änglar som gjort uppror mot Gud (2 Petr 2:4; Upp 12:9). 
Eftersom Bibeln är tydlig med att Gud, genom Kristus, skapat allt: synliga såväl som osynliga ”troner och herravälden, härskare och makter” (Kol 1:16) har vi goda skäl att tro att Gud även skapade de änglar som gjorde uppror mot Gud och som sedermera kallas demoner och vars ledare kallas djävulen/Satan.

Det står inte tydligt i Bibeln eller exakt hur det gick till när denne ledande ängel gjorde uppror mot Gud och så blev ”djävulen”. 

Det stå på två ställen och  beskrivs mänskliga ledare i termer som eventuellt  blev syndafall hos änglarna. Jesaja beskriver Babylons kungs fall: ”Hur har du inte fallit från himlen, du morgonstjärna, skymningens son. Du har kastats ner på jorden …” (Jes 14:12-13).

Det hebreiska ordet för ”morgonstjärna” översattes i den latinska Bibeln till ”Lucifer”.  Då Jesus beskriver hur djävulen ”slungats ner från himmelen” (Luk 10:18) blev det vanligt att tolka Jes 14 som en återspeglig av ett himmelskt syndafall. Därav fick djävulen namnet ”Lucifer” (bokstavligen ”ljusbärare”). Detta passar bra också med Paulus beskrivning av djävulen som någon som uppträder som ”en ljusets ängel” (2 Kor 11:14). 

Också Hezekiel beskriver Tyrus kungs högmod på ett sätt som tycks återspegla ett himmelskt syndafall (Hes 28:11-19). Man kan ju diskutera huruvida dessa texter verkligen beskriver ett himmelskt syndafall. Som tolkas som syndafall av den onda ängeln.

”Gud har alltså skapat djävulen och alla demonerna men ursprungligen var de goda änglar vars syfte var att tjäna och ära Gud. Vid någon tidpunkt gjorde de uppror mot Gud och blev onda.”

Den onde, Lucifer lät högmod, avundsjuka, missnöje och självgodhet ta överhanden i sin tillvaro. Han ville, försöka ta Guds plats för att alla skulle tillbe honom. Allt detta var föräderi  mot Gud.

Varför  tillbedjan? Jo, för att det är just tillbedjan som den pågående kampen mellan Gud och Den onde. Människan skapades till att vara nöjd och lycklig och bara tillbe Gud allena. 
Man skall inte ens tillbe änglarna. (Uppenbarelseboken 22:8-9). 

Från början ville den onde att människna skulle  tillbe honom. Flera årtusenden senare, då han frestade Jesus i öknen, stod tillbedjan i centrum (Matteus 4:8-11). I de  sista dagarna uppmanar Bibeln oss att tillbe Gud, världens skapare. (Uppenbarelseboken 14:6-7). 

Detta tycker Satan inte om, så han är beredd att använda både våld och hotar människor till döden för att tvinga människor att tillbe honom i stället för Gud (Uppenbarelseboken 13:15).
Det som är märkligt, att vi alla tillber nog också annat som vi tror är viktigare: 
makt, prestige, mat, nöjen, ställning, ens egen åsikt, etc. 
Gud säger "Du skall inga andra gudar hava jämte mig". 2 Mose 20:3. Om vi inte tillbeder honom enbart, så är vi emot honom (Matteus 12:30). 
Detta är chockerande men sann. Om någon eller någonting annat än Gud får första platsen i mitt liv, så stödjer jag – kanske omedvetet – Satan och tillbedjan av honom. Har Herren främsta platsen i våra liv, eller upphöjer jag omedvetet den onde? Det är något att tänka på, eller hur?

"Var nyktra och vaka. Er vedersakare, djävulen, går omkring som ett rytande lejon och söker vem han må uppsluka." 1 Petrus 5:8
Här har jag egentligen citerat olika Bibelställen, och som skrivits om djävulen, satan eller lucifer.

Var på er vakt, den onde lurar oss överallt, också bland ordets förkunnare, präster och talare. 
Pröva anden i det som predikas! 

Jag har citerat Bibeln och nätsidan,http://apologia.se/#aktuellt


(bibelbilden är lånad från nätet)





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar