Bloggintresserade

6 okt. 2018

Hur uppstår konfliker?

Hur uppstår konflikter

Ett provokativt sätt kan utlösa konflikt! Inte bara det, men en orsak kan vara medvetet provocerande, eller omedvetet sätt att genom sin personlighet som kanske är provokativt.

enligt Wikipedia är provokation föjande:
"Som provokation betraktas i vardagslivet beteenden som med hjälp av överdrifter, regelbrott och genom att avvika från det normala eller den förväntade avser attframkalla reaktioner av olika slag. 

Det är alltså bland annat ett sätt att skaffa sig uppmärksamhet.

Det förekommer också att man för att angripa ett visst beteende, en person eller en företeelse påstår sig ha blivit provocerad; avsikten ligger då inte hos provokatören, utan hos den provocerade. Ofta fungerar påståendet som provokation av den som utpekas som provokatör. Provokation är alltså ett sätt att starta eller eskalera en konflikt"
Olika roller i arbetsuppgifterna kan leda till konflikt.
Det kan uppstår när det är oklart vem som gör vad, när man inte avgränsningar och arbetsfördelningar är suddigt och det är otydligt vad som ingår i olika anställningsförhållanden,.

Konflikter som berör olika intressefrågor.
Om medarbetarnas intressen eller mål inte stämmer överens, med de som leder eller med arbetskamraterna då blir konflikten ett faktum. Detta kan leder  till prestationskamp. En variant på detta är rangordningskonflikter som handlar om meriter, ålder och liknande. Det som medarbetarna anser är viktigt utgående på hur personen tänker och anser är viktigt!  


Konflikter genom olika värderingasfrågor.
Oftast den svåraste typen av konflikt, att hantera eftersom den rör olika värderingar från vår uppfostran som ju är djupt rotade inom oss, samt det finns också i våra utbildning i vår ryggsäckar!

Konflikter som beror på våra beteenden
Här kan det vara medarbetarnas beteende som kan göra, så att andra upplever detta som störande. 
Det kan vara ett provokativt sätt att säga eller göra något, medvetet eller omedvetet, som kan  leda till konflikt även i andra situationer och med andra människor.



Vi har ju alla olika sätt att uppföra oss, ingen har lika beteende, tex. genom ett vänligt empatiskt bemötande eller genom ett provokativt sätt att säga till om olika saker.   

Beror kanske på personligheten.

Jag har själv upplevt ett provokativt sätt av en person,  att säga till om olika saker, så att personen som blev provocerad blev arg. Och märkligt nog har jag själv också upplevt detta att en person provocerade mig, så jag blev arg omedelbart.  Det är verkligen inte en trevlig känsla, att känna sig provocerad.  Här var det roll konflikter som gjorde min reaktion.

Och reaktionen kan bli irriteration och man reagerar kanske aggressivt eller att man säger ifrån på lite för ampert sätt, så att personen blir stött.  Och då har man utlöst en konflikt, mer eller mindre!

Provokativa konflikter bör lösas med att kasta ”katten” på bordet och diskutera om situationen!
Det är viktigt med diskussionen efter att någon provocerat! Personen som provocerar bör ju veta om att hon/han har utlöst en konflikt med sitt sätt att säga till och att den andra upplevt sättet provokativt som utlöste reaktionen.

En provokativ person har eventuellt provocerat hela sitt liv på ett eller annat sätt, så det är viktigt att få personen uppmärksammad på att kunna tänka efter före, förrän man provocerar, en konflikt! 

Efter en ordentlig genomgång kan situationen förbättras och man  kan därefter samarbeta bra tillsammans!

Kommunikation, sammarbete, konfliktlösning. Tre viktiga ord att ha med sig när man löser en konflikt.
Detta är mina funderingar kring konfliktlösning och provokation. Andra kan tänka på ett annat sätt. Då är det deras sätt att tänka! Mina behöver ju inte vara rätt för alla! 

Ha det gott i regnvädret för idag  05.10 2018 regnar det ordentligt och det är höst i luften!

Tita!

( Bilderna är lånade från nätet)

2 kommentarer:

  1. Jodå, det har man varit med om och det kan bli riktigt hett om öronen. Vi är så klart olika, men måste man ha ett provocerande sätt, kan man inte bara tala klar språk på ett empatiskt sätt?

    SvaraRadera
  2. Precis det, men tyvärr är vi männiksor så olika till sätter, så vi får nog bara acceptera att vi är olika! Tyvärr!

    SvaraRadera