Bloggintresserade

4 apr. 2018

Skvaller fenomen

Tro eller inte,men en intressant fenomen, har jag märkt, att folk blir tysta och avvaktande, och baktalande, när människor har sjukdomar och problem i sina familjer och likaså i vänkretsen.
Man flyr undan frågan, hur mår ni, hur har ni det, hur orkar ni?
Ibland orkar man inte, och ibland svarar man kort, det går, men inte bra! Och säger man sanningen att det går inte bra, då blir man inte betrodd! Man kan bli beskylld med att överdriva, överbeskydda och inte berätta sanningen.

Man berättar sanningen precis som man upplever den och hur man har det ! 

Nu kan det ju vara att andra ser med andra ögon och berättar ryktet som man trott att det varit. Och sen har ryktet satt till lite av sina egna funderingar!

 Då lyssnar man gärna på vad skvaller säger och som sprids, och skvaller kan vara vad som helst, som inte stämmer eller som kanske stämmer till en viss del. Men hela sanningen får man inte när man lyssnar på skvaller. Man har lagt till något och tagit bort något, utgående från sina egna uppfattningar, och det man vill tro på.
Man tar inte ens reda på om det är sant det som sägs?


Kom att tänka på Bibelns evangelier, som skrev om Jesu födelse och död på flera olika sätt, men alla skrev upplevelsen om det på sitt sätt. Och vad har det för budskap?


Jo att händelserna var sanna, fast de berättades på olika sätt utgående från den person som skrev ner dem.

Sen har vi Josefus
Romersk historiker och författare, som berättar om alla dessa händelser att det stämde under den tiden runt Jesus födelse och död. Läs gärna om honom i historieböcker eller slå upp honom på google.

Om berättelser och skvallret har en grund då är det ju helt rätt att lyssna på att det är sanning, men sprid inte rykten som inte stämmer! 

Människorna som får lida av ryktesspridning lider och är ledsna! 
Jag uppmanar i stället för skvaller, ta hand om dessa människor och stöd dem i deras sjukdom sprid inte sånt som är upphittat, för att ha någonting att tala om för det är ju spännande att tro sig vet mer än andra! 

Detta skvallerfenomen är alldeles för vanligt och det finns flera som fullt och fast tror att man berättar sanning. 
Var tyst hellre än för vidare sånt som du inte vet har nån grund! 
Sök sanningen i berättelsen och skvallret, men för inte vidare sånt som du TROR att är sant!


Ha en fin aprilmånad!


Tita
Vad ser du på bilden?
Eget foto






1 kommentar:

  1. Vad såg du på bilden?
    Se på bilden och säg vad du såg? Och det är lika många uppfattningar om bilden som när ett skvaller sprids!
    Så därför tänk alltid före förrän du säger någonting!

    SvaraRadera