Bloggintresserade

22 apr. 2018

Se lidandet i samhället!


Vi är på år 2018 och för många är det alldeles klart att man inte behöver leta i underjorden för att hitta helvetet. Och att varken vi religiösa människor eller andra behöver anstränga oss för att hitta på något, som är ett svår tillstånd, och lidande för våra medmänniskor
Inte att förglömma ekonomiska och hälsomässiga lidande.

Mitt ibland oss säger någon, jo precis mitt i bland oss finns lidandet – fast det är för hemskt, och det är ofta det vi inte vill se. Ibland för att vår förmåga, att föreställa oss ondska är begränsad. Och därmed vår inlevelseförmågan är noll. Vi vill gå med skygglappar för våra ögon, så då ser vi inte all ondska som finns. Eller all lidande som finns i vår omgivning. 

Frågar man människorna vad är lidande, så säger man att fysisk lidande med smärtor är värre än den själsliga lidandet, eller psykiska lidandet. Man se den fysiska lidande, för då har man en arm eller ben i gips, men man ser inte om själen den andliga delen eller psykiska delen lider. Man kan se helt frisk ut fast hjärtat gråter av ensamhet, med ångest och depression samt ofta nog också kan själen lider av andliga problem. 

Det som är förvånands värt är ensamheten i vårt samhälle- Både den sociala delen och den inre känslan av ensamhet och övergivenhet och tomheten. Det sägs att den är vår tids nya folksjukdom. Känslan kan vara att fast man är mitt i bland alla människor så är man helt ensam och känner att man är helt isolerad, från yttervärlden.

Mina tankar är nu just kring vår egen blindhet att inte se, att inte lyssna, att inte vilja se lidande och människor med funktionshinder och nedsatt hälsa.
Man kan ju förstås också tänka att personen som lider, låt lida, Hon / eller han får själv skylla sig för sitt lidande, sina plågor. Det är därför jag skriver att vi får inte blunda för människors lidande runtomkring oss.Vi skall behandla den lidande människan precis som vi önskar själv bli behandlade. Det är inte vår sak att söka orsak till personens lidande, utan alla är vi människor..
För att lätta på lidandet kan bara ett samtal, en hälsning på gatan, göra under för den lidande människan. Eller att man på elektronisk väg frågar av personen, hur mår du, hur går det för dig, osv. Ibland kan man få svar och ibland kan det vara korta svar. Det viktigaste är att man ser människan!
Att se, att lyssna att underlätta en kort stund människans lidande, det är vår uppgift. Tig inte ihjäl, smärtan, fråga!

LÄS GÄRNA BOKEN, "HAR LIDANDE NÅGON MENING" Skriven av Gert Borgenstierna 1984.
Nya vecka på kommande så ger jag en tankeställare till mig själv och också till mina vänner! Ha det gott!
TITA


bilden är låndad från nätet)


Vad är funktionsnedsättning?
Citerar socialstyrelsen 2007 Och då tänker jag på utsatta människor med olika, funktionsnedsättningar, "tex nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga. En funktionsnedsättning kan uppstå till följd av sjukdom eller annat tillstånd eller till följd av en medfödd eller förvärvad skada, som kan vara av bestående eller av övergående natur.
Begreppet funktionshinder är den begränsning som
funktionsnedsättningen innebär för en person i relation
till omgivningen. det betyder att funktionshinder inte
är något som en person har, utan att det är miljön
som är funktionshindrande."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar