Bloggintresserade

18 okt. 2012

Kvalitetstid vad är det?

Jag läste om kvalitetstid här i veckan. Där skrev man om kvalitetstid som man så modernt kallar det..


Man kan fråga sig vad betyder egentligen “kvalitetstid”.
Jag tror själv på spontan kvalitetstid tillsammans med familjen och enskillda tider med sig själv, där man kan vila upp i sina tankar och göra någonting man tycker om att göra. 
Det måste ju ändå vara upp till var och en och kanske aldrig samma för olika personer. Det jag tycker ger mig själv mycket i min egen tillvaro och vardag – det kanske andra tycker är “skit” och ingenting! Så kvalitetstid – det är nog väldigt mycket personligt och individuellt skulle jag tro!
Det finns inte nåt som kallas för inplanerat kvalitetstid och jag tror på det. Man kan inte planera in i almanackan nån sån tid, det blir till ingenting. Spontant kvalitetstid det tror jag på, som jag skrev ovan,,,att göra något när "andan" faller på.

Tillsammans ut och äta kan verkligen vara bra för hela familjen, men vi skall inte tro att det är "kul" för våra barn, om man inte också tar i beaktan barnens önskemål.

Vi skall fråga av våra barn: Vad är roligt för dem att göra, vad vill de leka med idag eller vad skulle vara roligt att göra tillsammans?

Eller om det är mamman som tycker om att läsa. tvingar sina barn att sitta ner och lyssna, när de egentligen är roligt att bygga lego och som de kanske gjorde när mamman kom på att nu skall vi läsa en saga. Man stör sitt barn i lekandet,eller hur? 
Eller ifall pappan tycker om att köra skoter så köper han en skoter och tror också att barnen tycker om skotern. Ta barnen med och och fundera tillsammans.

Det som är kvalitet i en familj, är att man är närvarande förälder, precis som man är, finns i hemmet. Tar upp barnen i famnen om man har fallit och stött sig. eller att man finns där ifall barnet bara vill vara i famnen. Man skall inte vara konstlade föräldrar, göra sej till något som man inte är. Tvinga sig till att göra som alla andra. Man skall vara sej själv-  Man skall också låta barnen görs och leka med det de själv vill. Ifall de vill leka med lego så låt dem leka tills de är klara, kanske de sen orkar lyssna på en saga? 
Det är ju också viktigt att lära sig lyssna och kanske diskutera efteråt om det man läst. Men ta dem inte ifrån sin lek och tvinga dem att sitta när de vill leka nåt annat. 

Att ta med barnen i de alldagliga göromålen, är verkligen kvalitet i en familj. När pappan sågar ved, kan barnen vara med och rada veden. När mamman bakar, kan barnen vara med och baka, så lär de sig också att vara med i det normala familjens göromål.  
Det behövs inte planeras in i nån almanacka, man gör det som faller in. 

Vikitgaste är att man LYSSNAR och svarar på barnens frågor, berättar om rätt och fel. 
Att man ser sitt barn, som hon/han är. Vi skall vara oss själva. Vi kan inte laga oss till något annat, tvinga oss till en sån förebild vi inte har varit och inte kommer att vara. 


Det finns också frånvarande föräldrar som sysslar med sitt, lyssnar inte när barnen frågar och är själviska peroner, det viktigaste är att "jag " som förälder får göra det jag tycker om och kan inte tänka sig att man avstår från nån hobbyverksamhet för mitt är viktigt, viktigare än ditt...... Joo man växer ifrån varandra, säger man sen.  Viktigt att ha egen tid, men om egen tid blir hela tiden och man sitter i sina egna tankar =frånvarande och inte närvarande.
Ganska intressan eller hur?


På samma gång gick mina tankar också till att vara mormor/farmor. Det är samma sak att vara mormor farmor....Vi kan inte bli till en sådan mormor/farmor som är onaturligt för den personen som man är. Vi måste vara oss själva, och det som känns naturligt, så skall vi vara. Vi kan inte härma någon annans mormor/farmor och vara som hon han har varit. Vi är alla egna personligheter. Utgående från det så är vi mormor / farmor på vårt eget vis. Vi skall inte härma nån annat. Viktigaste är att vi är oss själva som peroner, som förälder och som mor - farförälder. 
Då först är vi oss själva. Lycka till att vara en naturliga förebilder åt era barn och barnbarn..... ;) 


Alla skall vi ha kvalitetstid som har betydelse för var och en av oss......något vi gillar att göra. Man mår bra av att få kvalitetstid – att ha något i livet som betyder något för dig själv är viktigt. Fyll livet med det du gillar och tycker om och vill göra, men inte i bekostnad av den gemensamma kvalitetstiden i familjelivet. 
Var tillsammans, diskutera, och funderar. Samarbeta och var tillsammans men ha också egen tid.  Det är att få balans i tillvaron. 
Ibland blir det mera av det gemensamma tiden ibland mindre, jämnar ut sig under året som går.
LYCKA TILL !


TITA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar