Bloggintresserade

4 jan. 2020

Ta kommando över ditt liv! 😉

04.01.2020 
Ta kommando över ditt liv!

"Vem är det som bestämmer i ditt liv - Om medveten närvaro" (Natur och kultur) lär psykiatrikern och psykoterapeuten Åsa Nilsonne ut hur vi kan lära oss ta chefskapet i vårt eget liv. Kan vi vara medvetet närvarande i stunden kan vi lära oss mycket om oss själva, se fler valmöjligheter i livet och lättare nå våra mål, anser hon.”

Det tänker också jag, att vara medvetet närvarande, precis just nu. 

Citerar Annika Hällqvist 
De :    Fyra hörnstenar 
(Medveten närvaro kan användas i olika sammanhang, men bottnar alltid i samma teknik.)

I varje situation är det så här du ska göra: 
1.
Observera.
Gör ingenting annat än att uppmärksamma det som händer, dina känslor, tankar och reaktioner.

2.
Beskriva.
Sätt ord på det du observerat på ett objektivt sätt.
Skilj det som hänt från det du känner.

3.
Döm inte.
Observera och beskriv utan att sätta etiketter som "bra" och "dåligt".

4.
Delta.
Delta i det som händer utan att rikta uppmärksamheten mot dig själv.

Ovan texten läste jag flera gånger och tänkte vad säger budskapet?
Jag har upplevt, människor som följer John och kan inte ta sin egen initiativ och bestämma över sitt liv, låter andra göra det.

Ibland vågar man inte ha sin åsikt, eller man måste göra vissa saker för att andra gör det till midsommaren, till påsken till nyår, osv.  Och nickar som en nickadocka bara för att annars får jag höra efteråt, varför man sa på ett visst sätt. 

Frågan är, vågar man stå för sin åsikt utan att i efterhand få kritik?  När man säger något, blir det så att man får de sagda ordet rätt i ögonen på sig, om orden man sagt tolkades fel enligt den andra personens uppfattning.

Vi människor tolkar ord och händelser olika, man uppfattar allt utgående från sin erfarenhet och sina känslor. Vi är olika i frågan om känslomässiga upplevelser från tidigare i livet samt det man varit med om. 
Reaktioner på olika tidigare händelser präglar också allt i nuläget. Iakta din reaktion, förrän du tar ställning.
Det är en skillnad på det som hände och det du kände. Dina tankar och känslor spelar ett spratt och man kan se situationen på ett annat sätt, än som händelse var menat till. 
Vi skall vara närvarande och inte ta känslorna och egna tankar med i situation utan var objektiv och ta ställning utgående från detta. Låt inte andra styra ditt beteende. Lär dig ta chefskapet för din tillvaro.

Stå för den du är, det du säger, och var den person som du är ämnat till. Var inte slav över nån annans åsikter och nån annans vilja. Var din egen chef i det du gör!

Lycka till!

Tita





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar