Bloggintresserade

12 okt. 2019

Jämställhet

Jämställdhet!

Är vi jämställda, kan vi vara jämställda?  Vill vi vara jämställda? 

Det går att diskutera detta ämne i oändlighet. 

Vi kan inte vara jämställda i världen, när världen ser ut som den gör. 

Om det krigas i ett land och är fred i ett annat. Hur kan man då var jämställd?

Eller om Man lider nöd i ett land och har allt bra i ett land. Kan vi vara  jämställda?

Är det jämställdhet, då man tänker, vi tar av de rika och ger åt de fattiga? 

Är vi jämställda som man och kvinna, i hemmet i arbetslivet? Kan vi vara det? Vill vi vara det? 

Tänker vi på kristendomens budskap, så är vi alla lika inför Gud. Jesus for ju ofta till en kvinna så länge han levde. Han gav budskap till kvinnorna . Det var kvinnor som kom först till graven där Jesus var begravd. Martha och Maria berättelsen och flera andra.  Jesus gav order, gå hem och synda icke mera. Vad gjorde kvinnan jo gick hem och förkunnade om den märkliga, mannen som säger hur jag har levt, han är Messias. Många sade, efter olika under som skedde: den mannen är verkligen Messias!  Jesus betedde sig jämställt till alla människor, han var en som högaktade fattiga människor och behandlade dem väl.  Borde vi inte göra lika?

Han var en fridens Herre, när han uppenbarade sig för sina lärjungar och kom efter sin begravning och uppståndelse, sade han till sina lärjungar, Frid vare med eder.

Bibeltexten lyder såhär:  ev. enl. Johannes 20: 19-22
19.  På aftonen samma dag, den första veckodagen, medan lärjungarna
      av fruktan för judarna voro samlade inom stängda dörrar, kom
      Jesus och stod mitt ibland dem och sade till dem: »Frid vare med
      eder!»
 20.  Och när han hade sagt detta, visade han dem sina händer och sin
      sida.  Och lärjungarna blevo glada, när de sågo Herren.
 21.  Åter sade Jesus till dem: »Frid vare med eder!  Såsom Fadern har
      sänt mig, så sänder ock jag eder.»
 22.  Och när han hade sagt detta, andades han på dem och sade till
      dem: »Tagen emot helig ande!

Om vi utgår får Jesu budskap så är vi verkligen jämställda människor. Vi skall inte ha skillnad på fattiga och rika, man eller kvinna.

Kopiera här en text som klargör det jag skrev ovan. 
Christina Mörks inlägg om Jesus och Kvinnorna.

1) På Jesu tid skulle en man inte tilltala en kvinna utanför hemmet. Men Jesus tog initiativ till ett andligt samtal med den samariska kvinnan vid Sykars brunn (Joh 4). Hon vittnar sen för sin stad om vad hon varit med om och för staden till tro på Jesus. När lärjungarna får se att Jesus pratar med en kvinna blir de mycket förvånade men vågade inte säga något.

2) Att vara en ”lärjunge” var på Bibelns tid mer än att bara gå i skola hos en rabbin och plugga teologi, man skulle också praktisera sin kunskap genom att efterlikna sin läromästare. Att lära sig det teoretiska kallas ibland att ”sitta vid sin mästares fötter”, något som Paulus gjorde när han satt vid Gamaliels fötter (Apg 22:3) och som Martas syster Maria gjorde när hon satt vid Jesu fötter (Luk 10:38–42). Men en judisk rabbin undervisade inte kvinnor i Torah, men Jesus undervisar en kvinna i Guds ord. Jesus uppmuntrade Marias val att studera Guds ord istället för att befästa kvinnans plats i köket. Jesus visar att kvinnan är en människa med samma möjligheter som mannen att själv välja inriktning i sitt liv. Att vara hemma och ta hand om ”köket” är helt okej, men att studera teologi och tjäna Guds rike är ännu bättre.

3) Kvinnor fick följa med Jesus och apostlarna på deras predikoresor i Galiléen (Luk 8:1–3). Några av dessa var med och tjänade Jesus (Matt 27:55, Mark 15:40-41).

4) Kvinnor fick inte röra vid män som inte var en del av deras familj, men Jesus lät kvinnan med blödarsjuka röra vid honom, och sa dessutom att hon blivit frälst (Mark 5:24-34). Inte nog med det, Jesus rör vid en kvinna när han helar henne (Luk 13:10-13). Det är uppenbart att Jesus upprättar och befriar kvinnor från utanförskap genom att humanisera dem och släppa in kvinnorna i Guds rike på samma villkor som män.

5) Jesus såg på Marta och Maria som sina nära vänner (Joh 11:5). Jesus umgicks inte bara med män utan lät även kvinnor ha en plats i hans sociala liv. Jesus sexualiserade inte relationen med kvinnor utan behandlade dem med respekt, värdighet och såg på dem som medmänniskor.

1 kommentar:

  1. https://www.inblick.se/bloggar/christian-m%C3%B6lk/christian-m%C3%B6lk/2019/04/21/jesus-och-kvinnorna

    SvaraRadera