Bloggintresserade

18 okt. 2019

Vuxen! När är man det?



Vuxen, när är man det? 

Begreppet vuxen defineras på många olika sätt.
Att man är gammal nog att klara sig utan stöd från från vuxen. 
Att man nått myndighets ålder, som i dag är 18 år.
Att man som person har nått full mognad, mentala, kroppsliga, sociala andlig utvecklingen till vuxen kan pågå ända till 20–25-årsåldern. Eller för vissa personer kan utvecklingen till vuxen ta otroligt mycket längre än det som man tror att är en vuxen ålder.
När man är vuxen har man ansvar för sig själv, kan ta ansvar för en efterkommande, ta ansvar för sitt görande och sägande, ta ansvar för sitt arbete, samt ta anavar för sitt eget hem, så den ser snygg och prydlig ut och att hemmet inte förfaller.
Man är i stor del också ansvarig för sitt eget mående, då tänker jag på livsföringen, med kost och motionsvanorna, samt tobak och alkohol användningen som är till stor skada fysiskt, psykiskt, socialt och andlig måendet.

Att vara vuxen tar man ställning till hur man själv vill ha sitt liv, man följer inte mängden man vågar vara den man är.  Man vågar säga nej till det som inte är bra. Man är inte ledd i av någon annan är sig själv. Visserligen följer man lagar och paragrafer i det land, man befinner sig i, samt om man jobbar tar man ansvar för arbetsuppgifterna och arbetslagen och det som arbetsgivaren ber om att göra.

En vuxen tar alltid först och främst ansvar för sig själv, sitt arbete och det man gör och säger. Man tar ansvar för sitt liv helt enkelt.

Gör man inte det, är man inte vuxen. Man har inte förstått vuxenheten utan blivit ledd av kamrater och nån laglös lösdrivare som man tror är en vän eller kamrat, men som låtit den onde driva till att förstöra liv. 
Allt detta kan vara den ondes verk, pengarnas eller också idrotten som blivit till avgud och den onde som lockar till allt möjligt, ingalunda, har Gud sagt att det är fel, ingalunda är det fel.  När den onde tar lillfingret tar han fort hela handen. 
Varför jag tar upp idrotten, är den att det blir osunt när det inte finns annat i livet än idrott och ett måste både vardag och helg. Då är det osunt. För hälsan och för egen träning är det helt bra, men när man inte har tid för umgänge med vänner och bekantar så då är det osunt.

Så gott folk, tänk efter, låter jag ledas av nånting som är osunt? Låter jag nån människa i omgivningen förföra och leda till det som är osunt och fel. 

Är du vuxen, så är du verkligen inte ledd av osunda människor och kamrater, utan du vågar stå på dig, du vågar säga ifrån i alla olika frestelser. Och först och främst tar du ansvar för din egen utveckling, ditt eget liv, ditt hem och vad det innebär.

Detta som jag skrivit är utgående från mina tankar om vuxenheten och ansvarstagande. 
Dessa mina tankar baserar sig på  mitt yrke  i livet, på specialsjukskötar utbildningen i psyk. samt del studier i teologi och delstudier i vårdvetenskap.  Som vårdlärare  undervisade jag i ämnet psykiatrisk vård och eftersom många elever tog upp, att vara vuxen, och att kunna betee sig som vuxen, så skriver jag idag om detta ämne. När man vårdar människor, med psykiska problem kan de regrera, gå till ett tidigare stadium i sitt liv  som blir ett barnsligare stadie än deras verkliga ålder. Man kan till ock med regrera till 2 års ålder ibland till fosterstadiet fast man är vuxen.  Därför är det viktigt att man vet vad är en vuxen och vad som inte är ett vuxet beteende. 
Man kan också ha religiösa besvär som är osunt när man mår psykiskt dåligt. Det är därför också viktigt att veta skillnad på ett friskt beteende och sunt beteende så det inte blir sjukligt. 
Verkligheten är den att vi skall veta utgående från den teologiska och den psykiska välbefinnande när det sunt och friskt. Utgående från teologin bör vi veta om onda ting i välden som tex alkoholens och drogernas inverkan på hälsan. Och utgående från den psykiska sidan bör vi veta med detta missbruk så leder det till fysiska, psykiska, social och andliga illamående. 

Helhetsvården och helhetstänkande bör man satsa på i all vård sammanhang!

Allt gott till er! 

Tita

Egen bild, blommar än i oktober 16.10.19



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar