Bloggintresserade

13 sep. 2018

Gifter i mat, gifter vi intar, gifter i naturen,gifter i utsläpp!

Morgontimmars tankar!
Eftersom jag knäppte ett foto av en flugsvamp som är giftig, då jag var ut på länk, gick mina tankar till naturen överlag, och hur vi som människor förstör vår natur och förstör oss själva genom, alla sorters giftigheter!

Nå vad är giftigt?
Tillsatsämnen i maten! Och varför sätter man det? För hållbarheten, så brödet och bullan håller sig längre och mycket annat mat vi stoppar i oss. Giftet i frukterna så de håller flygresan från varmare länderna, samt att de hålls färska tills vi köper dem från affären! 

Utsläppen från olika fabriker förstör vår luft, utsläppen från avloppsvatten som inte blir renade ut till Östersjön, så fiskarna blir så förgiftade så de går inte att äta, som borde vara hälsosamma.  Böndernas gifter i säden och utsläppen av ladugårdarna i vattnet, tex Esse å. På våren smakar vattnet ko urin! Finland har nog bra vattenrening och försöker rena fabriksutsläppen, men det gäller inte alla länder, för de har inte samma regler som vi i Finland. 

Och själv förstör människorna, med att röka tobak och annat, samt förstör sin hälsa med alkohol och njutningsmedel.
Varför? Det är frågan?  


Rökningen förstör till exempel sakta men säkert lungvävnaden så att du till slut kan få mycket svårt att få det syre som kroppen behöver. Detta sker hos alla rökare. Sedan är risken för lungcancer.
Alkoholen då?
”Det här är vad som händer under tiden och precis efter att man dricker. På lång sikt påverkas kroppen på flera olika sätt, bland annat kan man skada lever, hjärna samt öka risken för cancer och hjärt- kärlsjukdoma.
 Både kognitiva och motoriska förmågan är nedsatt långt efter att man har druckit alkohol, därför ska man till exempel inte arbeta eller köra bil dagen efter man har druckit.

På lång sikt kan alkohol leda till många olika kroppsliga skador och sjukdomar. Till exempel kan det leda till cancer i munhåla, lever, tjocktarm och matstrupe, magkatarr, skrumplever, fettlever, hepatit, bukspottskörtelinflammation och förhöjt blodtryck. Alkoholintag kan även leda till våld, självskadebeteende eller till och med depression och självmordstankar.”
Obs, endel av information av gifterna vi använder har jag lånat från, ("Beroendemedicin" av Johan Franck och Ingrid Nylander (2015) Studentlitteratur
”Alkohol – en fråga för oss i vården” av Sven Wåhlin (2012) Studentlitteratur
"vårdguiden" http://www.1177.se/)

Det finns många andra gifter som vi äter, andas in och gör omedvetet, och som leder till hälsorisker. Dagens skrift var bara en kort förklaring till giftet som vi människor inte tänker på. Kommer att skriva lite mer framledes om, hur vi människor omedvetet och medvetet ödar, förstör vår fina natur och oss själva!

Kram till er en vacker höstmorgon!

Tita

2 kommentarer:

  1. Så är det! Vi lever i en värld där, människan själv förstör det naturliga. Luften vi andas är knappast hälsosam idag, med alla utsläpp från fabriker och annat. Själv följer man inte heller, regler i sitt eldande i husen, utan bränner allt som bara går att elda! Ibland så sticker det i näsan av olika ämnen som hamnar i luften. Jag funderar mycket på detta plastande av matvaror, är det faktiskt nödvändigt? Soppåsarna fylls av plastförpackningar och tala om all reklam som kommer i postlådan. Varje enskild människa borde nog tänka till och gör själv en revidering på vad vi förbrukar. Det som förstörts i många tiotals år, kan man inte förvänta sig att man kan ändra på, med att knäppa på fingret. Kan man ens återställa något som man förstört? ALLA pratar om gifter, men ingen gör nåt åt det!! Vi får ställa oss frågan: VAD KAN JAG GÖRA? Ha en bra höstdag!

    SvaraRadera
  2. Precis det tänkte jag också på, plastpåsarna, plast byttorna som vi använder och värmer upp i microvågsugnarna! Är det hälsosamt? Plast förpackningar i butikerna när man köper maten. På en dag får man en hel påse engångsförpackningar som skall till avfalls hanteringen? Jaa och är det sen hälsosamt? Det är frågan?

    SvaraRadera