Bloggintresserade

21 aug. 2018

Symbios!

 Meningen med allt som växer i naturen! Symbiotiskt förhållande.

Exempelvis vissa svampar växer i symbios med vissa träds rötter. En förklaring,  förstås att de svampar som växer under ett visst trädslag utbyter näringsämnen med trädet genom att svampens mycelium växer ihop med trädets finaste rottrådar, s.k. mykorrhiza (svamprot) och då duger till en viss svampart bara ett visst trädslag.

Preciserar här lite enligt wikipedia vad symios kan betyda:
”Symbios, "samliv" definieras som en biologisk interaktion där två olika organismer lever tillsammans i ett nära förhållande med någon sorts effekt, antingen positiv eller negativ, för en eller båda parter. En sådan organism kallas symbiont. Ofta blandas begreppet ihop med mutualism som beskriver ett förhållande som båda parterna tjänar på, men mutualism är bara en av flera olika sorters symbios. Andra exempel på symbiotiska förhållanden är kommensalism, där en part har nytta därav medan den andra påverkas obetydligt, parasitism, där en part drar nytta av samlevnaden medan den andra skadas. Symbios kan ofta leda till samevolution, så att de inblandade arterna över evolutionär tid anpassas till sin inbördes växelverkan.

Symbios kan vara antingen fakultativ (valfri) eller obligat. Vid obligat symbios kan organismerna inte leva utan varandra.”

Detta kan ju också vara med människor, både i gott och ont!
Just när man är kär och lycklig så lever man symbiotiskt, med sin partner, men sen....... när det blir normalt, när man vill ha egen tid  och egna hobbyn, då blir det där symbiotiska förhållande ett annat. Båda söker sina egna hobbyn och egna göromål! 
En mamma som just fått ett nyfött barn lever en tid i symbios med sitt lilla barn, det är normalt. Det skall man göra för att barnet skall känna trygghet.

I vuxen ålder skall symbios relationen inte mera vara avgörande med sina föräldrar, man måste ge utrymme för sina barn i den mån som det lyckas. I vissa lägen kan föräldrarna vara stöttepelare och ge råd, vara en trygghet. Men man får inte bli symbiotiskt beroende av sina föräldrar utan bör växa bort från det, och försöka klara av sin situation, som vuxen! Då blir man först vuxen!

Träning och träning och hjälp endast när det behövs! 
Trygghet är viktig för små barn, trygghet är viktigt också för fullvuxna! Trygghet måste skapas genom att man anpassar sig till sin situation och gör så gott det går!

Alltså jag konstaterar, att växterna lever i en symbiotisk förhållande, människorna kan också göra det, och insekterna och djuren, på sätt och vis, vi är alla beroende av varandra, på något sätt, så att livet på jorden skall fungera!

Detta var mina tankar denna gång!

Tita!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar