Bloggintresserade

19 aug. 2013

Snällhet! Att vara snäll och bli utnyttjad!


Snällhet! Att vara snäll! Är det fel att vara snäll. Man tycker om trevliga snälla människor. De hjälper när man har problem. De stödjer när manbehöver uppmuntran. Kanske lider med,  när man har det svårt. Det är däremot en skillnad mellan att vara normal snäll och översnäll. Genomgoda människor kan få stora problem i livet

Du blir utnyttjad!
Du får inget tack.
Du blir nedstämd och ledsen.
Du börjar känna skuld, tror att du gjort något fel.
Du glömmer bort dina egna intressen och känner dig trött.

Att vara den som hjälper och snällhet är faktorer hos oss och hör till den  mänskliga naturen eller psyke. Man vill ta hand om  varandra och ställer upp för varandra och detta är helt önskvärt och naturligt. Att vara för hjälpande är dock tecken på djupare problem.

Personen har dåligt självkänsla och självförtroende. Personen som lider av hjälpande behover har svårt att hitta sitt värde någon annanstans och har svårt att tro att de är mer värda. En del människor med lågt självförtroende är hjälpandet mot andra som kompensation. De hanskas med detta på ett felaktigt sätt. De  blir extrema för att få acceptans, men på fel sätt, resultaten är inte värd ansträngningen.

Medvetet eller omedvetet, så är över hjälpandet ett tecken på att man vill ha uppmärksamhet och behov av att bli sedd och få kärlek.

Att säga:  NEJ. Att säga nej är inte så dåligt och leder inte till att världen går under. 

Positiva människor  som är med dig för den du är och inte är med dig för att du hjälper är det du skall söka. Var gärna snäll och tjänstvillig, men var det inom rimliga gräsnser. Lär dig att skämma bort de personer som förtjänar det. Inte de människor som unyttjar dig. 

Älska dig själv och din nästa och de människor som ser dig som du är. Låt dig inte utnyttjas, för kamratskapens skull och för att du är för snäll. Välj dina kamrater, dina vänner, sök dem som inte fodrar och försöker locka dig till sånt som du inte vill, och inte önskar. 
Fantisera dig i olika situationer då du säger nej av rätt orsak, till rätt person. Rätt orsak kan vara att du har annat att göra för stunden eller att personen som du säger nej vanligtvis utnyttjar dig. Träna att säga nej till personer i din omgivning genom att först säga det som du skall säga tyst till dig själv och sedan även på riktigt, till personen när hon/han tar kontakt.

Snällhet och godhet är något som vi alla önskar oss. Båda kan vara till fara för oss. När man är snäll på rätt sätt är det helt bra, men när vi hamnar bli en "hjälpare" som stjälper sig själv och hamnar ut för svårigheter, tex. skriver under sitt namn på ett lån eller liknande och sen hamnar och betala lånet ifall personen kommer i ekonomiska svårigheter. Kanske skriver under ett avtal där man avsätter sig all rättighet till ett gemensamt hem utan att tänka på det och tror i sin godhet att nog är det mitt också ifall jag bor här så arbetar jag för hemmet och det är ju mitt. Är det mitt? Är det mitt om jag skrivit under att jag har ingen rätt av detta egendom fast jag bor och jobbar för det? Av snällhet och känslan av att bli sedd, gjorde att man skrev under ett avtal som man inte tänkte över. Av okunskap tog man och skrev under. Märkligt vad man kan  göra bort sig?
Gott folk, tänk efter före, ta reda på och var uppmärksam när ni gör något som kan förstöra hela livet!

Igen har Miss Marple Tita varit i farten!  <3 
Ha det! 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar