Bloggintresserade

21 sep. 2021

Livsstil och tankar kring framtiden!

 Livsstil och tankar kring framtida!


Livsstil kan var många olika saker, tex  kost, motion, naturvård, samt framtidsplanering.

Det som jag ofta har skrivit om är kosten och motionen, idag tänker jag djupare på naturvården.  Vill ändå i slutet citera om kosten och motiones betydelse i våra liv. Ta vara på alla möjligheter i ditt eget tänkande! Fundera och gör en förändring! 


För 50 år sedan började jag fundera på sortering av avfall, kompost och glas sortering. Mina tankar var då alltid att kasta inte bort mat, som är hasseri, eller kläder, utan använd dem på nytt, tex. Gör dem till trasor det som inte går att sy modernare, eller för till missionen, om kläderna kunde användas av någon.

När det sen blev att man skall sortera avfallen, så var det inget problem för mig/oss.  Det var hur enkelt som helst, skilda påsar och komposten hade vi haft från förr, så "no problem ".

Men ack sånt besvär och invecklat det blev, då det skulle vara eget kärl till komposten. Till vilken nytta, då vi redan var vana med kompost och vad sko vi med en skilld kompost kärl, den står ju tom nu! 

Och i en utekompost skall man aldrig sätta saltmat, för det drar råttor till sig. Men vi kastar inte bort mat, vi tillagar restmat följande dag, så behöver man aldrig kasta mat. I kompost sätter man alltid skal av olika frukter och grönsaker och kaffesump. Så de behöver inte nån skild kärl för att kompostera. Man får så fin mylla efter några år, då man bearbetat och rört om komposten varje år. 


Uppvärmningen då?

Det är ett problem på många ställen, men inte hos oss.

Elvärme i huset är som reserv värme, men användes inte alls om vintern är varm. Vedeldning för värmen och solpanel är för varmvatten, som vi får hela sommaren med solpanelerna. Vintertiden när solen är lågt, då har vi elvärmen på för varmvattnet, men inte för värmen, för det är ved som gäller.


Avgasproblem med bilen då? Nå ibland, måste man nog handla mat och kläder samt andra besök. 

Därför är bilen ett måste, för det. Vi bor för långt borta till nån mat affär, så man klarar inte att gå med flera väskor med mat eller ens cykla. 

Men vi klarar oss, med att tanka bensin högst en gånger i månaden, det är inte  mycket hasseri med bilkörandet och våra avgaser.


För att hålla kondition i skick, blir det motion så gott som varje dag. Det är också att hålla hälsan så bra som möjligt.


Det är vår livstil som gäller med hur vi försöker sortera, hur vi värmer upp vårt hem och hur vi tänker med utsläppen. Att gå hellre än sitta i bil, har varit mitt motto i arbetslivet. Det fortsätter fortfarande, med dessa tankar.

Det som ändå är i mina tankar är hur tror vissa människor att elbilarna skulle vara mer hälsosam är våra bensin-diesel bilar.

Försök nu tänka, variftån kommer elektriciteten?  Så skrivs det om hur farligt atomverken är. Är det hälsobringande el? Är vindkraften bra för växtligheten och för fåglarna och naturen överhuvudtaget? Nu frågar jag alla, hur tror ni det går med el utagen för alla biltankningar i ett vanligt hem? Det är ju helt omöjligt att stoppa biltankningselutaget i ett vanligt eluttag? Vem bekostar förändringsarbeten i flera tusentals hem? Det är frågan och det är inte billigt?


Gott folk, man måste tänka längre än sin näsa är lång. Det går inte att tänka som den person/ grupp som föreslår förändringar med elbilar och liknade, hur tar vi elektriciteten, varifrån och är det hälsobringande med alternativa elproducenter?


Hur hälsosamt är allt som föreslås?  Sparar det naturen? Vem står för kostnaderna? 


Vi får lov att tänka djupare i precis alla frågor om vår livstil, i hemmen, i skolorna, i undervisningen, och framförallt bör vi tänka, mer på våra barns framtid, med teknologin som går framåt dag för dag. Är det hälsosamt att sitta på datorn i timmar? Är det hälsosamt att spela spel halva natten? 

Hur hälsosamt är allt som utvecklas?  Vad borde vi lära våra ungdomar?

Kan barnen mera städa sina rum, tvätta sina kläder, hålla snyggt omkring sig, eller laga sin mat? Vet de var de får sin mat och hur man förvarar maten. Hur förvarar man maten utan kylskåp och frys?

Borde man lära dem hur man tex.  koncervera mat själv?

Man kunde lära dem hur göra att maten förvaras genom att salta, sylta, odla plocka bär från naturen, eller ha fruktträd i trädgården och bärbuskar, eller odlar potatis och morötter, osv.

Tänk om vår el inte räcker till till kylskåp och frysboxar, eller om elektriciteten helt och hållet förstörs och man inte kan använda det.

Hur förvarar vi då vår mat? Kanske jordkällare skulle vara bra? Och hur gör msn en jordkällare!


Det är sådant vi borde tänka på och mycket annat! Kriser i världen kan komma när som helst, så förbered unga människor för detta i något skede av deras liv!


Detta var mina tankar kring livsstil och framtiden!


Allt gott till er alla!


Tita


Citerar kort från 

hjärt och lung.se 


"Börja med en god vana

En bra livsstil är resultatet av många små val i vardagen. Varje dag har vi många möjligheter att göra val som är bra för hälsan. Att ändra din livsstil är utmanande och tar tid. Du behöver motivation och uthållighet. 

Livsstilsförändringar sker sällan över en natt, utan genom att skapa en god vana och hålla fast vid den.

Ofta leder en god vana till nästa; rör du på dig minskar stillasittandet och äter du dig mätt på bra mat minskar sötbehovet."


Njut av förändringsarbetet åtminstone i dina tankar!


(Egen bild som föreställa naturens vackra vyer))





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar