Bloggintresserade

13 dec. 2016

Ära varandra i äktenskapet

Äktenskapslöften!

Satt här och funderade på instiftande av äktenskap. Vad lovar vi, när vi gifter oss borgerligt eller kyrkligt.
-         Att älska varandra i nöd och lust

Brudgummen: jag N N tar dig N N till min äkta hustru och lovar att vara dig trogen i medgång och motgång, i sjukdom och hälsa och att älska och ära dig i alla våra livsdagar.

Bruden: jag N N tar dig N N till min äkta man och lovar att vara dig trogen i medgång och motgång, i sjukdom och hälsa och att älska och ära dig i alla våra livsdagar.

Makarna är sinsemellan likställda. De bör i äktenskapet visa varandra förtroende och i samråd verka för familjens bästa.
Vardera maken har rätt att själv besluta om sitt deltagande i förvärvsarbete samt i samhällelig och annan verksamhet utanför familjen.
Äktenskapet upplöses när den ena maken avlider eller dödförklaras eller när domstol dömer till äktenskapsskillnad mellan makarna.

När man är gift och lovat trohet, betyder det inte att man lättvindigt skall avbryta äktenskapet.
Båda parterna i ett äktenskap är jämställda. Båda kan arbeta utanför hemmet och det är i bådas ansvar att sköta om hemmet att den fungerar. Verka för familjens bästa.
Viktigt att man tar hänsyn till varandras känslor, i känslorna skall det inte bli ett tvingande hit eller dit. Frivillighet i bådas givande och tagande. Det betyder att båda skall respektera varandra som människor med egna känslor. Ingen skall känna sig som en slav i sitt äktenskap. Ära och ge omsorg åt varandra. Högakta om man säger att idag är jag så trött så jag orkar inte göra si eller så, i hemmet. Bådas arbeten är värdefulla och man värdesätter varandras arbeten, för det är ju för det gemensamma hemmet man arbetar för.

Våld i äktenskapet!
Hittade en bra examensarbete som jag kopierar en länk som ni själva kan gå in och läsa på, skriveriet är skrivet i Sverige, men i Finländska förhållanden är det ungefär i samma stil.
Läs detta!

Här är Finlandsvensk forskning :

Det som jag vill ha fram i detta om prat om äktenskap, är att vi måste komma ihåg att vi kan inte tvinga, eller ha den andra människan som en slav, men att jobba ihjäl sig i hemmet och sen också i parrelationen om hela livsituationen är tungt. Vi skall ära varandra, hjälpa varandra och göra var och en hemmets uppgifter, tillsammans.

Aggressioner och aggressiva uttalanden i familjegemenskapen hör inte till, till en fungerande familjeliv. Det är alltid familjen tillsammans som skall diskutera och diskussionen skall vara jämställd. Allas åsikter skall höras, och alla skall tillsammans besluta om olika köp i hemmet. Ingen skall vara diktator i hemmet och kommendera och bestämma. Allt är gemensamt och allt skall också gemensamt överenskommas.
För att ett äktenskap skall fungera så bygger man förtroende på samtal och högaktar varandras åsikter.
Man mindervärderar inte den andras åsikter eller tankar. Alla har rätt att ha sina egna tankar, det är en mänsklig rättighet.
Inget tvång att ha avvikande åsikter eller att man måste, tänka lika som den andra partnern.

Kort sagt är äktenskapet att:
-         Kompromissa
-         Ära varandra,
-         Ge utrymmen åt varandra
-         Få ha egna åsikter
-         Hjälpa varandra i hemmet
-         SE varandra
-         Inget tvång i relationen
-         Ingen är slav i sitt äktenskap
-         Ge förtroende
-         Vara trogen
-         Kunna samtala
-         Älska och vårda om sitt äktenskap, alltid
-         Älska varandra också då när den andra inte mår bra
-         I nöd och lust heter det ju.....

Återkommer någon gång i framtiden omtankar kring:
         Att vårda varandra!

Väckte detta tankar?
Om det gjorde det, skriv gärna en kommentar!

Till er från mig!
TITA





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar