Bloggintresserade

1 juli 2022

Överdriva.....Fabulera




 Överdriva fantisera, osv.


Skrev för en tid sedan om fabulera, kan också vara, 

att överdriva, ljuga, dikta ihop, fantisera. osv.


Jag kom att tänka på att vissa männsikor, som vill överdriva sin berättelse, målar sanningen, ljusare och mer lockande än det är i verkligheten, eller också tvärtom.

Märkte en gång att vissa människor kan också tro att andra ljuger, eller så fantiserar de ihop egen version av händelsen, som de tror, att det var, överdriver och målar händelser som de uppfattade, fast de har tillagt, sin egen version i det hela. 


Det märkliga är ju ändå att människor kan börja påstå att andra ljuger åt dem, fast det är tvärtom, de projicerar, egna negativa känslor på andra som de själv har.   

Någon har sagt att , det man tror om andra, det gör man själv.  Detta påstående vet jag inte om den är sann, men jag har hört den sägas många gånger.  Så kanske det finns en sanning i den.


Att fabulera, överdriva eller tillägga egen version i sin berättelse.  Varför?  Vi människor uppfattar olika händelser på olika sätt! Det som jag upplever, kan upplevas helt annorlunda och man kan ha hört allting olika. Om man sen berättar händelsen, så kan det bli flera olika versioner av det som hände. Vi uppfattar, hör, ser och känner, utgående från tidigare händelser i livet. Berättelsen blir därför olika och kanske inte stämmer överens, med allas version av händelsen. 


Kris i livet kan förändra personers beteende, göra dem känsligare och man kan uppfatta människor, hjälpamde, påträngande, eller också överdrivande omsorgstagande. 

Minns ändå att alla människor som kommer i kris, beteer sig olika. Vissa undviker att berätta sanningen om vad som hänt, underlåter att berätta, påstår att man inte har orkat berätta. 

Andra igen berättar allt som har hänt, försöker vara sanningsenlig. Underlåter inte detaljer heller från det man vill få sagt åt sina vänner och omgivning.


Det vi ändå bör komma ihåg, alla vi människor reagerar på olika saker på olika sätt. Döm inte andras reaktioner, för det behöver inte vara lika som din reaktion.


Det är intressant att följa upp människors sätt att berätta och uppfatta och redovisa det som hänt. 

Ett råd vill jag ändå ge, ljug inte, fantisera inte, en egen version av händelser, var hellre realist och sanningsenlig. Påstå inte heller att någon ljuger, om du inte vet hela bakgrunden.  Att fantisera och fabulera, kan också leda till baktal och elakheter, som har ledsamma följder, vad gäller framtiden.  

Tänk före, förrän du påstår något. Önskar allt gott i sommarvärmen!


Trevlig sommar!


Tita


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar