Bloggintresserade

23 nov. 2018

IBS = känslig tarm

Att ha stressmage = IBS


AV EGEN ERFARENHET, känner man hur andra kan ha besvär och fått samma sak! 

Det är enkelt sagt, att det är ju bara att gå till toaletten, när man behöver! Jo det är enkelt när man är fast i i toaletten. Men det är inte enkelt om man är i en stor affär, tex, IKEA eller KESKINENS, eller den stora PRISMAN i  Ylivieska, inte enkelt heller i MINIMANI, när man är lite på okänd mark!

Man bör ha koll, alltid var det finns VC. Det kan bli besvärligt ifall den är på andra sidan av affären. 

Det finns ju andra tarmbesvär som har likadanna problem tex.  Chrons sjukdom, laktosintolerans, glutenintolerans, eller ululös colit osv.

Först och främst skriver jag här nu om IBS, eftersom jag själv har fått det besväret!

Lite fakta kommer här nedan:

Vad är IBS?

IBS är en funktionell störning i mag-tarmkanalens arbete. De allra flesta har sjukdomen under flera år, med varierande grader av de olika symtomen.

Många med IBS har också känslig mage, så kallad dyspepsi. Symtom på känslig mage är att bland annat ont i övre delen av magen, uppkördhet och att du snabbt blir mätt. Ibland kan man ha både känslig mage och IBS, ibland bara det ena eller det andra.

Oftast utvecklas IBS när man är mellan 20 och 40 år, men man kan utveckla IBS oavsett ålder.

IBS kan inte utvecklas till cancer eller någon annan allvarlig sjukdom. IBS kan inte heller botas med en operation.

Beroende på avföringen konsistens delas IBS in i de tre olika undergrupperna
Eller olika typer av IBS:
-förstoppnings-IBS
-diarré-IBS
-blandad IBS.

Vad beror IBS på?

Det är oklart vad IBS beror på. Antagligen är det flera saker som tillsammans orsakar IBS, så som förändringar i hur tarmens egna muskler och tarmens nerver fungerar
hur nerverna till och från hjärnan samspelar med tarmen
stress och oro. 

Vad händer i kroppen?

 Mag-tarmkanalen
IBS utvecklas främst i tjocktarmen, som är grön på bilde, ur den sidan jag tog fattat ifrån.

Mer information
När du sväljer mat går den igenom mag-tarmkanalen. Längs tarmen löper muskler som arbetar på ett speciellt sätt, både för att det som finns i tarmen ska blandas, och för att det ska föras fram genom tarmen på rätt sätt.

Tarmens arbete styrs av ett samspel mellan nerver och hormoner, både i tarmen och via nervbanor till och från hjärnan. Vid IBS finns en ökad känslighet i nerverna, och det kan göra att tarmen upplevs som extra känslig.

Den ökade känsligheten eller irritationen kan finnas i hela mag-tarmkanalen, även i matstrupen och i magsäcken. Det är därför du också kan bli illamående vid IBS. Hur det är med tunntarmen är oklart. Andra organ kan också få en ökad känslighet, till exempel könsorganen och urinvägarna.

Besvären är som störst på dagen och när du har ätit. Det beror på att det är då tarmarna arbetar. Och nästan omedelbart borde man ha toaletten nära! 
(Fakta taget ur 1177.se)

Det är att lära sig leva med tarmbesvären!
Hur? Enligt mina egna erfarenheter, bör man kolla upp vilken mat som passar, vad får man besvär av?  Viktigt är att om man vet att man skall, nånstans på bröllop, eller större tillställningar, så bör man äta helst lätt  kost, som passar och mindre portioner, så att tarmen är lugnare.  Och ifall en flygresa, så håller man diet, några dagar på förhand, så att magen är lugnare och tarmen får vila. Och det som ör viktigt är att man undviker för stora portioner under resan, så att man får magen mera i balans under hela resan.
Detta är också viktigt  i hemförhållanden att försöka hitta den rätta balansen i matväg!
Eftersom magbesvären hos många beror på stress situation i livet, så behöver man försöka minska på stressen, om det överhuvudtaget går. Det är lättare sagt än gjort, men ett försök är alltid bra att prova!

Lär dig leva med IBS!

Hoppas någon har nytta av mitt skriveri samt länken jag kopierat med i skriveriet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar