Bloggintresserade

6 jan. 2023

Fotspår i snön…….🐿️🦌 %

Lite fynd i naturen på länkspåret!

Det är roligt med upptäckter när man går i naturen. På sommaren såg jag fyrklöver och på vinterns ser jag bambiklöver. Hur som helst, spelar väl det ingen roll om det är hjortklöver eller fyrklöver. Eller vad säger ni? Det kan ju vara andra djur också , som på,bilden ekorrspår.
Jag såg i verkligheten 2 st hjortar med vit i baken och svansen upp! Hann dock inte knäppa bild, bara av spåren.

Vitsvanshjort (Odocoileus virginianus) och bambispår

Förvånandsvärt att vitsvanshjorten är hämtad från Nordamerika år 1934. Den tycks trivas i Finland. Under svansen finns en stor vit fläck därför kallas den för vitsvans hjort. Ofta håller vitsvanshjorten svansen upp.
Dessa två som jag såg springa över vägen hade svansen upp.

Jag kalllar dem för Bambi eftersom de ofta är ganska små och sirliga Rådjurets klövar är också små eller nätta sirliga och är ungefär 5 cm lång. Herr bockens klövar är något större, men inte heller de är mycket över 6 cm långa. Kolla nångång när ni far till nån djurpark. tex Ähtäri i Finland.

Klövarna är lite olika om man jämför med  dovhjortens som är rundare.  Rådjuret spretar ofta en aning med klövarna på framfötterna. i snön stiger det ofta  i sina egna spår och gångstegets längd är klart under en meter. På bärande underlag finns det inte behov av att stiga i sina egna spår och benen skrevar tydligt, frambenen mer än bakbenen. När den travar och är rädd blir  steglängden en till en och en halv meter. Ofta när bambin springer,stiger den i sina egna spår. Bamin  eller rådjuret är skyggt och springer snabbt och verkar rädd. Den har många fienden som äter upp den. Den större hjorten är mer stabil och springer säkrare.
Klövern bildar en tydlig V

Rådjur
Höger framfot (till vänster) och höger bakfot (till höger).

Längd: 4,5 cm
Bredd: 3,0 cm

Ekorre (Sciurus vulgaris)och Kurrespår
Hoppspår med framfötterna snett bakom bakbenen. Ekorrens jämfotahopp i fin snö kan faktiskt påminna om en klöve från en ung älg, tills man inser att älgar inte klättrar i små tallar.

Bakfotens längd: 5,0 cm 
Bredd: 2,5–3,5 cm

Tita





 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar