Bloggintresserade

20 jan. 2023

Nyttigt mat… allt för hälsan. %


Ät vitlök varje dag!

Vitlök är nyttigt! Smaksätter maten otroligt och maten blir smaklig.
Ät vitlök lite varje dag.

När du äter vitlök varje dag motverkar den   hjärt- och kärlsjukdom. Vitlöken visat sig vara effektiv vid förkylning . En mindre klyfta viklök lindat i bomull lindrar örväken i örat. Sätt inte för djupt i örat. Så sade min mormor. Förr i världens konst, när antibiotican inte fanns.
 
Det är så att vitlöken innehåller ett enzym som heter alliin, och när man hackar, skivar eller pressar vitlök så omvandlas detta enzym till den aktiva ingrediensen allicin.

Vitlöken är innehåller också mikronäringsämnen som , mineralerna kalcium, fosfor, järn, selen samt vitaminerna A, B1, B2 och C.
 
Förr i världen har vitlök använts mot många olika sjukdomar men framför allt vid olika typer av infektioner. Kemisten och biologen Louis Pasteur upptäckte dess antibakteriella aktivitet redan 1858 och under världskrigen användes vitlöken vid sårbehandling för att motverka infektioner och kallbrand. Därför använde min mormor, vitlöken som infektions medicin. Hon var född 1891 och fick höra detta i sin ungdom. Detta ör mitt antagande.


Äppelsider vinäger

6 fina egenskaper 

1. Bra för matsmältningen 
Drick äppelcidervinäger till maten…. Maten smälter bättre.
Den ökar näringsupptaget, minskar gasbildning och hindrar förstoppning.

2. Främjar en hälsosam vikt

Mättnanskänslan förstärks,  minskar aptiten och sötsugenhet, som befrämjar en sund vikt.


3. Bra mot fotsvamp

Förebygger fotsvamp, genom att  badda utspädd äppelcidervinäger, med en bomullstuss eller häll 5 dl i ett bad. Mjällbildning i hårbottenkan, sköljas med utblandad ättikcidervinäger.


4. Innehåller kalium 

Gynnsamt vid muskelkramp, då mineralämnet bidrar till att upprätthålla nervsystemets och musklernas normala funktion. Blanda två matskedar äppelcidervinäger tillsammans med lite honung i vatten och drick.


5. Bra för blodsockret

Bukspottkörteln producerar insulin, för att balansera sockernivåerna i blodet efter en måltid. Kontroll av blodsocker är särskilt viktigt för personer med diabetes som antingen inte producerar tillräckligt med insulin (typ 1) eller har nedsatt känslighet för insulin (typ 2). 
”En liten studie publicerad i Journal of American Diabetes Association visade att äppelcidervinäger höjde insulinkänsligheten hos deltagare med typ 2-diabetes och betydligt minskade svängningarna i både blodsocker och insulinnivåer.”

6. Kan hjälpa vid PCOS

”Äppelcidervinägers effekt på insulinkänslighet kan också vara av särskilt intresse för kvinnor som lider av polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), en hormonstörning och en av de främsta orsakerna till oregelbunden menstruation. Även om PCOS kan ha många orsaker är insulinresistens ett av problemen vid detta tillstånd. I en liten studie tog 7 kvinnor med PCOS 15 gram äppelcidervinäger dagligen i 90 till 110 dagar. 4 av de 7 kvinnorna återfick ägglossning, vilket skulle kunna vara en effekt av äppelcidervinäger. Märk väl att det är en för liten studie för att man ska kunna dra några slutsatser.”
Citerade ”…”, uppgifter är taget från nätet, de andra är omskrivna delar, som beskriver nyttan.



Ägg – ett bra livsmedel i en bra kost

Att äta ägg  i sig är ingen riskfaktor för att utveckla typ 2-diabetes. 
Ägg anses vara ett bra livsmedel för personer med typ 2-diabetes och övervikt, som vill äta och leva sunt. 

När kosten i sin helhet är bra försämrar ägg i normalfallet inte blodfetterna, man kan säga den bidra till en förbättrad viktkontroll, 
glukostolerans och mindre leverpåverkan.
Studier av personer med typ 2-diabetes visar neutrala eller fördelaktiga metabola effekter av ägg, som del i en energibalanserad bra kost. 

Vid övervikt är ägg bra i viktminskningssyfte genom att bidra till högre mättnadskänsla. 
Vid fettlever relaterad till övervikt är äggets fördelaktiga innehåll av protein och kolin bra, men kolesterolinnehållets betydelse är sämre kartlagd. 

Om helheten däremot inte är bra, om vikten är på uppåtgående och den fysiska aktiviteten låg, ökar osäkerheten betydligt i fråga om vad kolesterol i ägg kan åstadkomma. 

Därför bör man vara uppmärksam hur övriga levernet är.

Men ändå är det ju riktlinjer hur man kan påverka sin hälsa./ KL




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar