Bloggintresserade

4 dec. 2020

Perception - Uppfattning

Perception- uppfattning
-uppfattning, varseblivning, förnimmelse, iakttagelseförmåga!

Idag satt jag och funderade på olika uppfattningar och olika sätt att iakta samt hur man uppfattar olika händelser. Det är ganska intressant att fråga vissa saker och mycket intressant att se vad man får för svar. Svaren kan vara lika, men ändå formade olika och det konstiga är att texten kan uppfattas både i negativ anda och positiv anda. Det är förstås den svarade personens personlighet som kommer in i svaret hon eller han ger? Om personen är negativ, så kan svaret också luta mot det negativa. Är personen positiv så det är alldeles säkert att svaret lyser positivt.

En dag då jag var på länk, och det var härligt väder tyckte jag. Det var mulet, men ändå behagligt att andas frisk luft. Och jag njöt av att motionera och det var inte speciellt halt. Så träffade jag en väninna som sa, nog är det så tråkigt, men denna höst och gråa vädret, blåser varje dag och man får vara rädd för halkan. Så då tänkte jag, att nu hade vi två olika uppfattningar om vädret.  

Vi uppfattar, vi i aktar på olika sätt. Man kan aldrig vara säker på hur en annan människa uppfattar det man säger. Det kan också vara en språklig uppfattning, dialekt eller högsvenska, eller en annan kultur, som gör att man krockar i orden, man säger. Man borde fråga upp, av personen om denne, verkligen har förstått vad man sagt? En annan sak är ju att vi kan ju inte fråga upp i vardagsgöromålen, om personens uppfattat vad man sagt? Det skulle kännas alldeles fel. Det är skilt i arbetes situation, skolan eller på en vårdavdelning. Där bör man nog kunna kolla upp, om budskapet gick fram? Eller hur tycker du att man skulle göra?

När man är pigg eller trött, uppfattar man det sagda ordet, helt olika. Man borde, komma ihåg att också förtydliga sig om man vill ha budskapet till personen på rätt sätt.  Ibland blir man frånvarande när man är trött, man hör, men lyssnar inte på riktigt, utan kanske bara säger, hmm. Ja och är man pigg så flyger tankarna, med fart till något annat, så man hinner inte sätta budskapet i minnet!

Perceptionen  är olika på olika människor, så i skrivandets stund, har jag verkligen kommit på många händelser i livet som lett till missförstånd på grund av att man uppfattat de sagda orden fel och det har blivit en skada för hela livet. 
Därför gott folk, om man uppfattar något fel, så fråga upp och ha personen att förklara sig vad meningen var med det sagda orden! 

Allt gott i den mörka årstiden! 🌟🌟
Ta vara på varandra! ♥️♥️




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar