Bloggintresserade

14 jan. 2019

En egen analys om orden kval, oro, vånda, smärta

Vånda, oro,ängslan, kval!
En analys över orden, enligt mina egna kriterier!

Det är en liten skillnad på dessa ord, om man är orolig så kan oron vara i olika nivåer. Vånda upplevs som värre, man kan helt enkelt inte tänka på något annat än det som man våndas över. Man är helt i sin känsla av våndan. Ordet kval upplever jag en aning mildare än våndan.  Ängslig, är kanske ändå så pass mild att man kan tänka på annat emellan, än det man ängslas för.
Våndan kan vara en kort tid, 10-15 min och den släpper när situationen lugnat ner sig. Kval är ungefär lika som våndan. Den lugnar ner sig efter att situationen lättat.
Ängslan pågår lite hela tiden och det betyder, att den inte släpper så fort förrän hela situationen är avslutad. Oron är i samma nivå som ängslan.
Man kunde säga att dessa ord passar in på den psykiska våndan eller en kvalsituation.

Talar man om plåga, eller smärta så är det mera fysiska saker, men kan nog också vara psykiska besvär, men passar bättre in i fysiska smärtan.
Ångest, är helt psykiska betingad som känsla, men kan visserligen bero på fysiska orsaker, på grund av fysisk smärta. Ångest kommer och går i olika perioder, beroende på orsaken, är det då psykiska orsaker eller fysisk smärta.

Olika valsituationer kan ge en viss oro, när man inte kan besluta sig vad man skall göra. I valet och kvalet, säger man då. Beslutsångest kan ibland bli besvärligt, men ändå inte likadan ångest som när man får ångest vid psykiska besvär.

Man borde tänka efter när man använder dessa ord så att man inte använder fel ord i fel situation. Tex. Jag är kvalfylld, när man kanske är lite orolig eller jag har ångest, när man är ängslig. För det är nyans skillnad på dessa ord.

Detta är min analys idag! 
Ha en bra vecka med fina tacksamma tankar!

Tita

Synonymer till kval: lidande, plåga, pina, smärta; oro, ångest, vånda, ängslan; i valet och kvalet i en svår valsituation, i bryderi
kvalificering, kvalificeringsmatch, kvalmatch

motsatsord: glädje, tillfredställelse, slutspel



(Bilden är lånad från framsteg)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar