Bloggintresserade

11 jan. 2019

Diskussion: att bli betrodd!

Diskussion runt: Att bli betrodd!

Pålitlighet är verkligen en fin egenskap, hos oss människor!
Dessa människor ställer upp för andra i både tid och otid! Tyvärr är dessa människor också lätt utsatt för utbrändhet, eftersom man vill alltid visa sig stark och göra 150% av sin uppgift. Man vill vara bra på det man gör! Kanske perfektionist!
Man kan ha haft upplevelser i livet att vissa människor inte är pålitliga. Man vill inte själv  bli likadan , utan att man själv gör ännu mera än man borde, och detta leder till att man övertar uppgifter som hör till en annan.  

Detta kan vara en bra egenskap, men tyvärr så är det ju inte bra i längden, för man får uppgifter som man inte orkar med och som blir betungande. ( befattningsbeskrivningar bör finnas på arbetsplatsen). Det är enklare då att säga åt uppgiftsgivaren, hör detta till min uppgift?

Detta är i arbetslivet, men kan ju också fortsätta i hemmet. Hemmet skall vara i perfekt skick. Hushållet som ur en katalog! Hörde en gång ett par som separerade, på grund av att det blev för tungt att hålla hemmet i katalog skick! 
Då kommer ju frågan att är det ett hem, där man trivs eller varför vill man överdriva med att vara perfekt? Vem vill man bevisa att man är bra för? Sig själv eller någon från omgivningen? Man får fundera?

Att bli betrodd, kan också ha andra betydelser, tex att man får sådana uppgifter som är sekretess belagda och det betyder att man inte yppar nånting för utomstående, i arbetet eller utanför arbetet. Det kan också vara en person i privatlivet, som får förtroenden av andra som en pålitlig person, som man alltid kan fråga i förtroende. 
Det kan bli tungt att alltid vara den personen som skall hålla tyst om allting men detta är ju också ett förtroende som man kan vara glad över. 
Viktigaste är att man inte tar på sig för många förtroende uppdrag, eller personliga privata förtroenden. Måtta med allt!

I mina tankar kom också motsatsen till betrodd, tex, att inte bli betrodd! Vad är och gjort att personen inte blir betrodd? 
Det var en som sade, jo omständigheterna blev så att jag  inte blev betrodd. Min situation var sådan i mitt liv, att fysiska, psykiska samt sociala och andliga resurser, var liten och på dålig nivå, att jag helt enkelt inte kunde göra ifrån mig det som jag borde, i arbetslivet som i privatlivet. 


Personen, blev alltid ifrågasatt, och tex i arbetsgemenskapen, sades ofta, åt henne kan du inte sätta mera uppgifter, eftersom du inte vet om hon är på jobb. Ja livets resurser räcker inte åt alla. Man kan säga att det är ojämnt fördelat med resurser och alla har inte egenskaper som gör att man ger i från sig 150%, men vem har sagt att man skall göra det heller? Vissa människor kan  tar livet med en klack spark och bryr sig inte helt enkelt om nånting. Vissa kan dra uppgifter ur ärmen, när andra kan planera i timmar. Vilken typ är du?

Får med dessa tankar ge lite nyårs funderingar kring betroddhet, både i positiv bemärkelse som negativ.

Ha det gott! 

Tita

Synonymer till betrodd:
pålitlig, säker, tillförlitlig, kreditvärdig; anlitad, engagerad
motsatsord: opålitlig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar