Bloggintresserade

29 dec. 2018

Att Välja

Att välja!

Att välja rätt! Att prioritera! 
Vi människor står alltid mellan två vägskäl. Vi måste välja vilken väg vi tar? Hela livet är ett val, på gott och ont, på rätt och fel!
Valen kan vara ett konservativt val, eller ett radikalt val! Eller väljer vi  att vara på mitten? Det är i politiken liksom i privata livet. Allt vad vi gör är ett val.  

Då får man frågan, vad är ett normalt val? Då får vi frågan, att har varje person kriterier för vad som är normalt och icke normalt. 

Varje person har egna kriterier och varje familj har egna normer och regler hur man skall vara och hur man fungerar i livet.

Det som jag redan har sett en skillnad på är den äldre generationens funderingar och min generations tankar runt rätt och fel. Och nu märker jag också den yngre generationens tankar och agerande på rätt och fel. 

Och det som är tydligt, är funderingar kring olika sätt att spara, eller köpa slit och släng varor. Det är en stor skillnad från den gamla generationen. Då tänkte man på återanvändning och sydde om kläder och använde garn från tröjor till sockor, ifall det var möjligt.
  
Den äldre generationen helgade vilodagen men den yngre generationen, tänker inte så mycket på det! Man kan göra nästan vad som helst på en vilodag!  

Och nu frågar jag, vad är rätt och fel, var får man normer till etisk tänkande? Detta gäller i alla livets skeden. 

Vem sätter ”måsten” på våra liv? Vem av oss är bättre eller sämre än den andra?  

Det tåls att fundera på speciellt då vi kommer till ett nytt år med alla slit och släng varor, med alla normer och traditioner som man borde ändra på. Våra Kristna traditioner får inte synas eftersom man eventuellt kan stöta med en annan tradition. Då är vi på god väg att släppa taget från våra nordiska kristna traditioner.  Den onde försöker verkligen vinna fäste, på alla sätt! Vi skall ändå, hålla  fast på den kristna traditionen, med våra fina högtider! 

Trevlig helg till er alla! 

Tita







2 kommentarer:

  1. Jo. så är det! Din fråga om rätt eller fel kan vi nog säga är en samvetsfråga. Vad har vi fått med oss som vägkost från barndomen av våra förfäder/föräldrar? Hur har vi blivit uppfostrade? Vår generation har nog fått från barn veta vad som är rätt eller fel, sen är det en annan sak hur, vi själva har tagit till oss värderingar från hemmet. Vissa saker kan vi sudda bort, men en del saker, sitter djupt i oss och efter dessa så bygger vi upp vårt tänkande och agerande. Kristen fostran har gått som en röd tråd hela livet. Det är ledsamt hur man idag tar bort den traditionen från dagis och skola, vi borde stå stadigt i vår kristna fostran istället för att ta in en massa nytt, Våra barn och barnbarn skall få bekänna till det de hör, precis som andra trosinriktningar eller ismer. Vi får väl alla fråga oss själva, hur vi vill bli uppfattade utanför hemmet. Korset är ett gott tecken och den behöver synas. God fortsättning på detta år och ett Välsignat Gott Nytt År !

    SvaraRadera
  2. Precis det, korset visar vad vi är och vad vi tror på! Ha det gott!

    SvaraRadera