Bloggintresserade

11 juni 2018

Lätt påverkad, lättlurad, god trogen i positiv och negativ bemärkelse!

Lättpåverkad, kan vara både positivt och negativt!

Googles definition på lättpåverka- följa andra, svag, lättledd, auktoritetsbunden, ofri, beroende, utan egen personlighet, ryggradslös, vara osjälvständig, inte lita på sig själv.
Filosoferar runt fenomen godtrogen-lättlurad! Tillslut kom jag på ett positivare sätt att uttrycka orden.
Jag kom till det, att lättpåverka kan vara i poitiv anda och negativ anda.

 Beror ju på vad man tänker på-
Jag skrev om godtrogen här för en tid sedan, kom då också på ordet lättlurad. Och därför började mina tankar rulla runt dessa ord. Vi får se vad min tankar för mig idag!
Vi är så olika vi människor att vi kan i vissa kretsar bli lättpåverkade och lättlurade utan att märka det! 

I positiv anda, påsåvis att vi lär oss lätt och fort i skolvärlden och kanske i sjukvården. Men i negativ bemärkelse tar vi åt oss negativa saker från omgivningen som gör att det goda i oss kan ta skada.
Om man har en personlighet som tror gott om folk, så kan man också på samma gång bli lättlurad, till sånt som ens samvete inte godkänner, men som man i stundens iver inte tänker på.
Då kommer vi in på frågan personlighet- vad har vi ärvt och hur har vi fått vår uppfostran. Är uppfostran för stäng eller låtgå mentalitet. 

Det är ju frågan om personligheten.
Kan räkna upp vissa godtrogna människotyper,  som lätt blir påverkade av, om någon människa ger beröm eller skryter på en, så tror man att denna person går att lita på. Ger man beröm, skall det komma från hjärtat och vara äkta. Lättlurade männiksor tror omedelbart, när en halv okänd person skryter, att du har gjort detta fint, du är en bra människa, du kan detdär, du är så snygg, du klär dig så fint, osv. Sen är det enkelt för personen att påveka den som han eller hon skrytit på. Man blir så betagen så man kan göra vad som helst för att försvara personen, fast man kanske innerst inne nog vet att denna peson inte går att lita på.

Lättlurade männiksor tror omedelbart, när (OBS), en halv okänd person skryter, att du har gjort detta fint, du är en bra , människa, du kan detdär, du är så snygg, du klär dig så fint, osv. Dendär personen var mycket passligare än vad jag trodde,  och hade hört om honom/ henne.
Det kan vara förvirrande och en fel bedömnin, vid första ögonblicket kan ge fel information, och på grund av berömmet. Du skall pröva personens sätt att berömma, Det kan vara rätt men det kan också vara fel.

I Bibeln står det, och vi som Kristna skall också tänka vad Bibeln säger:
"För övrigt, bröder: allt som är sant och värdigt, rätt och rent, allt som är värt att älska och uppskatta, allt som kallas dygd och förtjänar beröm, tänk på allt sådant."
Filipperbrevet 4:8

Minns alltid att tänka med en kort tanke är berömmet befogad, är den sann eller vad vill personen vinna med berömmet? Skryt kan vara missvisande, bäst att vara på sin vakt, tills annat påvisas.
Sen är det enkelt för personen att påverka personen som han eller hon skrytit på, onaturligt mycket. Personen blir så betagen så man kan göra vad som helst för att försvara personen, fast man kanske innerst inne nog vet att denna peson inte går att lita på.

Lättlurade eller lätpåverkade människor, går lätt in i grupptryck, där man, säger åt personen, du vågar inte, du är för feg, du kan inte, osv.
Starka pesoner, kan säga nej. Nu tänker jag på tobakens inverkan, när gruppen försöker påverka den lättlurade personen, där går det hur lätt som helst, men den starka personligheten,  stå på sig och vågar säga nej. Det gäller alla olika saker, inte bara tobak, det gäller lika mycket  alkohol, som annat missbruk!  

I positiv bemärkelse kan den starka personen påverka de svaga med att visa ett exempel, att jag vågar vara mig själv, vågar säga nej, vågar göra som jag själv vill. Vågar stå på mig, och hålla mina principer, och känna stolthet över sig själv.

Jag tänker också på sånt som man påverkas av, är klädseln, make upp, håret, din livsstil, dina egendom du har.osv.
Måste man ha det som alla har? Är du lättpåverkad med klädstilen? Eller vågar du ha din egen stil? Vågar du vara dig själv utan make up?  Försök tänka efter, hur är du? Står du för den du är? Står du för dina principer? Vad vill du vara? 

I detta skriveri vill jag plocka fram olika personlighetstyper, som finns. Man har vissa typexempel på pesonligheter som hör till psykiatriska diagnoser, men som dock inte är sjukligt.
Personliheten kan vara lindriga, mano-depressiva, skizo personligheter, pranoida personligheter, kom ihåg att det dock inte är sjukli, utan har en sådan personlighet, men typerna kan ha drag av dessa, plus mycket annat, i personlighetsdragen som liknar psykiska diagnoser, men som inte är det. 

Lite förklaring till ovan, personlighetsdragen,, tex. 

Mano-delressiva, är tillfälligt lätt entusiastiska att göra nånting konstruktivt, men efter en tid lämnar man helt bort och orkar inte avsluta det man hade tänkt. TEX ett handarbete som man påbörjade, för ett halvt år sedan, lämnar orörd i flera månader och man vill inte ens ta i det mera, man får inte färdigt handarbetet. Eller tex. ett byggprojekt som man  påbörjat entusiastiskt, med stora förväntningar men lämnar på hälft och man får inte gjort det färdigt. Man lämnar som i olustkänsla att få det klart, känner lite nedstämdhet över sitt projekt som inte löper.

Skizopersonligheten, visar upp två ansikten, beror på med vem man talar med, ena stunden håller man med en person, men sen mitt i allt så har man svängt sin åsikt, och håller inte med den första utan håller med den andra. Och kan påstå, att man aldrig sagt så. Eller man kan känna sig god i ena stunden och verkligen göra gott för sig, men föjande dag har man en helt annan känsla av ondska och att man gör ingenting rätt för sig.

Paranoida personlighetstypen, misstänker alla och envar och tror inte på att det finns ärliga människa, tror kanske inte ens att man själv klarar av nånting, på grund att man misstänker fuffens med allt. Misstänksamheten tar överhand.

Dessa personlighetstyper, är ju inte direkt sjukligt, men det kan övergå till sjukliget om livet bara kretsar kring paranoida, misstänksamheten. Tex en sån enkel sak som att man har bakterie skräck och man kan inte ens röra på en affärskärra förrän man måste tvätta kärr- handtag och sina händer, för att kunna ta den. Eller man kollar elplattat 20 gånger i rad om man möjligen har glömt plattan på.
När livsföringen blir ett hinder i det normala beteendet i livet. När personlighets stör det dagliga livet så är det ett hinder och blir till en sjukdom. då bör man söka hjälp!

Men kom ihåg personlighetsdragen av detta ovan beskrivna är inte sjukligt, vi människor har olika drag av hur vi beter oss och hur vi är.
Genetiska orsaker till typerna förekommer också, men det går jag inte närmare in på, denna gång.


Det finns också narsistiska typer som bara tänker på sig själv och sin egen vinning. Tänker aldrig på andra människor,
samt sociopater och psykopater, tar upp dem en annan gång.

Det viktigaste i denna skriveri var folk som är lättlurade och lättpåverkade samt godtrogna. 
Allt detta kan vara i positiv anda och negativ anda. Som i all filosofi tankar, kan man tänka ur olika synvinklar och få olika saker både positivt och negativt-

Sammanfattning från mina skriverier skulle lyda såhär,
Är man lättpåverkad, kan man lära sig lättare, i positiv bemärkelse. 

Ar man lättpåverkad och godtrogen, så kan det leda till katastrof i personens liv, man hamnar ut för alla de sorters lurendrejer som förför personer till skador, och då är det negativt.

Obs. Blanda inte ihop psykiska sjukdomar och personlighetstyper, det är vitt skilda saker. 
Men personlighets typerna kan likna dessa typer.


Sommarhälsningar från mig till dig!
"Var noga med vad du ger din tid och uppmärksamhet så kommer du snabbare att nå ett positivt flöde där du mycket lättare kan hantera eventuella negativa faktorer i din omgivning 🙂"

Undrar om Miss Marple är i gång? Ni släktläsare får själv tolka skriften hur ni vill, men ser ni det är ju på läsarens ansvar hur ni tolkar det ni läser. För tankarna är ju mina!
Trevlig vecka!
Tita


Satt in 2 länkar som är intressant att prova läsa och kolla lite på sitt eget aggerande!


https://www.personlighetstyp.se/
https://www.16personalities.com/sv/personlighetstyper,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar