Bloggintresserade

16 juni 2018

Ärlighet, eller oärligt, fabulera eller skoja? Vad är lovligt tycker ni?


Ärlighet!
Att bli besviken, är nog ett slag i hjärtat!  När man trott att personen talat sanning, och märker sen att man blivit lurad och att personen gått bakom ryggen med osanning och inte kunnat vara öppen i sitt agerande!

Ärlighet varar längst! Att tala sanning! Att vara hederlig! Det är ord och meningar som jag uppskattar hos människor!
När man sen märker att  man med alla underliga medel är oärlig, kringgår sanningen och hittar på olika saker och tror att man inte genom sett osanning i det hela.

Det står också i Bibeln kan citera något om oärlighet och sanning.
”Var ärlig och rättfram. Bibeln säger i 1 Tessalonikerbrevet 2:3: ”Bakom vår predikan ligger inte villfarelse, orena motiv eller onda avsikter.”

2 Korintierbrevet 8:21 säger: ”Vi är nämligen angelägna att göra det som är rätt, inte bara inför Herren utan också inför människor.”
Ärlighet finns med i två av buden. Bibeln säger i 2 Mosebok 20:15-16: ”Du skall inte stjäla. Du skall inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa.”

Jag  har många gånger tänkt på folk som täcks vara oärliga och ljuga, hur mår de egentligen, vad tror de att de vinner med oärlighet?
Min gamla mormor, hon brukade alltid säga tala alltid sanning och var ärlig. Det känns inte alltid så roligt att säga hela sanningen, men det är allra bäst att hålla sig till sanningen och vara en ärlig och uppriktig människa.  För då litar folk på dessa människor som talar sanning.
Lever man på att ljuga så tror ingen till slut på vad man säger.

 Då misstänker man alltid att detta uttalande är osanning.

Att skoja är en helt annan sak, när man strax efteråt säger, nej nu skojade jag med dig, och det är helt OK. Men att inte rätta till det man ljugit och ljuger så att man själv tror på det, det är att vara oärlig.
Det som jag också tänker när man tänker på oärlighet, är att hitta på, sätta till lite osanning i det man berättar  är att småljuga, säga på skoj, skämta, fabulera, narras.

Och varför? För egen vinnings skull? För att kanske få äran  åt sig med att fabulera. Eller för att man inte vill säga hela sanningen.  Kanske också för att man vet att personen inte skulle tåla sanningen!
Jag sätter ärlighet alltid på första plats, och dessa människor litar jag till 100 %,. Märker jag att det inte alltid kommer sanning utan man kringgår sanning eller lägger till lite osanning, dessa människor blir nog aldrig mera en människa som jag litar på! Och kommer aldrig heller att vara god vän med. Förr eller senare kommer osanningen fram och då har inte oärligheten vunnit ärligheten

Gud uppskattar ärlighet mycket. Bibeln säger i ordspråksboken 21:3: ”Att handla rätt och rättfärdigt är mer värt för HERREN än offer.”
Så du som läser detta, undrar förstås varför jag igen en gång skriver om ämnet osanning, oärlighet att ljuga, att baktala, osv. Orsaken är den, att när man har för lite att göra, för lite att tala om, så då är det ju roligt att tala osanning om människor som kanske inte har så lätt i livet. Eller rent av intressant att ha något att säga. Bättre att tala om andra om sina egna problem!

Sopa först framför din egen trappa och sopa sen framför andras!
Ha en fin trevlig dag med funderingar på ärlighet!
Kram till er alla oberonde om ni fabulerar eller rent av ljuger

Tita 



Synonymer till ärlighet:
hederlighet, uppriktighet, pålitlighet, redbarhet, oförvitlighet; sannfärdighet, rättsinne, öppenhet



1 kommentar:

  1. Sant och riktigt. Börjar man undvika sanningen och fabulerar hit och dit, då har man missat poängen med att vara ärlig. Ibland tror man nästan att den som ljuger, inte märker det själv, fören man påpekar om ljugandet. Kanske man själv behöver vara rak på sak och ge den oärlige ett val, att välja hur denne vill ha det i relationen till mig och sin omgivning?

    SvaraRadera