Bloggintresserade

18 maj 2018

Olivoljans läkande inverkan!

Olivträdet!

Jag hade här tidigare nästan lovat då jag skrev lite om fikonträdet att jag skriver lite om olivträdet om inspiration finns. Idag, mitt i städandet inför pingst, så kom det en inspiration om att skriva om olivträdet. Här blir det lite kort om olivträdet.

Sökte lite information via google om olivträdet. Och citerar här nedan kort om vad det skrivs:

"Inte förrän det nyplanterade trädet blivit 5 år gammalt börjar det bära frukt. Ett 20-årigt träd kan ge upp till 100 kg oliver per år, när det är som bäst. Trädet kan bli bortåt 1500 år gammalt. Världens äldsta olivträd är 3000 år gammalt och finns på Kreta. "

Denna Kreta olivträd har jag sett, på vår resa runt i Kreta, Vi har ju varit där i många repriser och detta träd är verkligen ett jätte stort träd, som nog säkert har sitt historiska värde.
Ur medicinsk synvinkel är olivoljan också känt för som läkemedel vid olika hudsjukdomar, muskelvärk, öroninflammation, nariga händer, tandvärk och vid håravfall.
Hur mycket detta är sant vet jag inte, annat än jag själv använt hos några människor som haft sår där man använt zinkpasta runt såret, så har olivoljan varit en bra olja att tvätta bort, zinkpastan med. Sår skall ju putsas väldigt bra så att bakterier inte växer i såret.  Muskelvärken och öroninflammationen har jag inte erfarenhet av, men nog till nariga händer.
Det som jag minns från barn då jag fick allergisk utslag
så brukade min mamma smörja med olivolja. Och en av mina döttrar fick utslag av blöjor då hon var liten baby så då tvättade jag baken med olivolja, använde inte alls vatten för det brände ännu mera av vatten. Så klart när man badade babyn badade man i vatten, men sen smörjde jag fort med olivoljan på. Så nog har olivoljan läkande verkan. Finns mycket skrivet om olivoljans användningsområde i boken, Bibelns trädgård i Kanans land. Bokens författare är ju Josef Stenlund, 1975-

I matlagningen så är olivoljan väldigt nyttigt. Själv sätter jag 1 msk olivolja varje morgon i gröten. Inte i kokande gröt utan i lite avsvalnat. 
Jag använder olivoljan alltid i sallader, ger god smak och är hälsosamt!

Olivoljan sägs vara bra också för hjärtverksamheten och överlag för hälsan. Olivoljan är en av de bättre oljorna som lönar sig att användas, men helst inte i stekning. Går nog att stekas i men inte i för het stekpanna. I bröd i stället för margarin är det en väldig hälsosam alternativ.

Var en gång i Korfu och kom till en strand där de hade en oliv fabrik där de pressade olivolja och då måste jag nog verkligen säga att doften från fabriken var nog inte den bästa när man tänker på hur god olivoljan är och visserligen också oliverna. de är ju jättegoda att blanda i sallader. 

Oliverna plockas ofta för hand, men också så att man klappar med en käpp på grenarna så faller de mogna oliverna ner på ett nät. Jag och min man stod en gång och beundrade grekerna när de slog med en käpp i olivträdet och oliverna föll ner på nätet. Intressant att se på.

Det är ett drygt arbete, men nog mödan värd. Olivoljan är bäst som jungfruolja som är kallpressad,, men används nog också varmpressade. Kallpressad olivolja är bäst, den använder jag själv i matlagningen.
I  gamla testamentet berättas om olivträdet på ett sätt som gör att man förstår dess stora betydelse historiskt. När Noa strandat med sin ark på berget Ararat sände han ut en duva för att se om hon kunde finna land någonstans. Duvan fick flyga iväg två gånger och den andra gången kom hon tillbaka med ett friskt oliv löv i näbben. Då förstod Noa att de kunde lämna arken.

tryck på länken så får du mera information om läkekonstens fader Hippokrates om olivoljans hälsoeffekt. Mycket intressant läsning.

Rekommenderar!
http://krethaioliveoil.com/swd/health.php


Intressant, också historiskt med olivträden.
 På bilden är Kretas 3000 år gammalt olivträd,
Foto är knäppt år 2016 på hösten.



Pingst hälsningar från mig till Er alla!
TITA

1 kommentar:

  1. Kopiera länken i google så slipper du in på mer information om olivoljan.

    SvaraRadera