Bloggintresserade

25 juni 2020

Minne från 1975


”Morjens, glädjens barn icke sorgens!”

Dessa ord sade en musik konstnär vid namn Odin Sikström.
En mycket orginell person, med bra sångröst och bra att komponera. Hans röst passade bra i kyrkan, med mäktig klang nästan så man ryste när man lyssnade.

Odin var en cyklande rörlig person som motionerade mycket och funderade på sina musikstycken när han cyklade. Komponerade sen i sin lya och sjöng av hela sitt hjärta. 

Varför jag skriver om honom är, att min man och jag bodde och hyrde lokal i hans hus på vinden, för 45 år sedan. Vi träffade honom i ett års tid nästan varje dag. Vi lärde oss känna Odin och konstaterar att han var en av Jakobstads orginella personligheter.

Han sa att han skulle testamentera sitt musik verk till Jakobstad, jag hoppas att Jakobstad har tagit väl hand om hans musikaliska alster.  Kanske någon kunde använda dem till också skriva text till dem som sin uppgift, samt att de skulle komma till användning och inte bli glömda.

Han var konstnär i i fingertopparna, med en fri sinne som inte skulle ha kunnat lämna instängd i sin lya, utan behövde få röras och andas och sjunga från hjärtat.

Vila i frid!
Hyresgästerna Karita och Ralf 1975

Citerar:
”Odin Sikström, född 3 augusti 1921 i Jakobstad, död där 9 juni 1996, var en finländsk tonsättare, plåtslagare och finsmed.

Sikström tonsatte företrädesvis andliga sånger för en röst och orgel till texter av bland andra Dan Andersson. Många av dessa sånger spelades av honom själv in på skiva. ”
Enl. Wikipedia

Tankar i sommarvärmen.
Tita


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar