Bloggintresserade

9 apr. 2019

Hälsotankar förr och nu

( kostbilde är lånad från nätet, de andra bilderna är egna foton)


Hälsan förr och idag! 🏃🏼‍♀️🍇🍉🥚🥗

Motionera och äta nyttigt för att vi skall må bra ska bli friska medborgare – den tanke är idag mera individuell. Historiskt tänkt så ville man ha befolkningen friska så man orkade jobba och producera, samt vara en god medborgare.
Idag är detta helt annat, hur man borde tänka, nu skall vi tänka på oss själva. Nu är det individen som gäller, man ska må bra enbart för sin egen skull.

Är det så att vi idag är mera självcentrerade. Vi har ett liberalt genomslag, med en individualiserad människosyn.
Vi tänker mer på oss själva än på andra.

Ansvaret har flyttat från samhället till individen. Individen får själv försöka hålla sig frisk och göra sina egna val angående vaccination, kost och motion. Man skall själv ta ställning till olika saker som gäller hälsa. Samhället förordnar inte, mass-vaccinationer och lungröntgen som tidigare för 30 år sedan. 

Idag skall vi själva försöka slappna av och träna bort stressen, hitta tid för träning, lära laga nyttig mat. Ha tid för familjen, ha tid att motionera, ha tid att hemmen inte medför ohyra och hålls i skick. 

För hundra år sedan gjorde människorna många saker själva, idag har vi många maskiner som gör det som de äldre gjorde för hand.
Det jag funderar på skulle vara en fin stresshantering till alla med familj, skulle vara vardagsmotion! Cykla till jobbet, skolan, i stället för bilen. Hålla hushållet i skick, snyggt och prydligt genom att åtminstone plocka bort disken från diskbänken, diskmaskin så den är tom till följande dag, sopa golvet, plocka kläder som slängt runt i rummen. Det kallar jag för vardagsmotion. Och man hinner också då med familjeliv, när allt sköts varje dag 30-60 min per dag!

Det finns mycket annat som vi själva kan göra för hälsan!
Tex. Husmanskost, göra maten själv. Ut i naturen tillsammans, i stället för ensam på en dammig gym- salong. 
Man kan själv hitta på vardagsmotion som inte kostar nånting annat än att vi får hälsan och stress hanterar vår vardag, på samma gång. 

Vad det bättre för hundra år sen eller idag?  

Vad väljer du?

Kort sagt, idag väljer jag vardagsmotion till allra först och sen, om jag hinner, väljer jag motion för hälsan skull och hälsosam kost! 

Det är mitt val!

Tita



3 kommentarer:

  1. Så är det idag, maskinerna gör jobbet,butikerna är full med färdig mat, men ändå lämnar det inte tid till att hålla hemmet i skick. Tror inte det är bra att bara tänka på sig själv och det går ju inte heller med familj. bland behöver vi prioritera bort det som tar vår tid av det normala levande,det måste alla göra själv, ingen annan kan välja åt den andra. Att göra normala saker i hemmet är gratis motion, men det noteras inte. Ibland behöver man ta fram det "sunda förnuftet" istället för att leva i en drömvärld.

    SvaraRadera
  2. Normalt bondförnuft, motta med allt. Förstås har vi alla olika utgångslägen för hälsan, kosten och motionen.
    Här måste vi nog vara individcentrerade. Man kan inte jämföra med varandra.

    SvaraRadera
  3. Normalt bondförnuft, motta med allt. Förstås har vi alla olika utgångslägen för hälsan, kosten och motionen.
    Här måste vi nog vara individcentrerade. Man kan inte jämföra med varandra.

    SvaraRadera