Bloggintresserade

1 juni 2016

Detta hör ihop med föregåede skrift och tankar

Vilka är då de 16 basbehoven enligt Reiss?
Makt: Behovet att påverka andra. Man vill besitta kompetens och ha inflytande. Man strävar efter att prestera eller efter ledarskap.
Oberoende: Behovet av självständighet. Man trängtar efter frihet, integritet och beter sig självständigt.
Nyfikenhet: Behovet av kunskap. Man känner förundran inför sin omvärld och söker efter lösningar på problem, eller efter "sanningen".
Acceptans: Behovet av tillhörighet. Ett starkt behov av andras acceptans leder ofta till osäkerhet, medan den "arrogante" agerar självsäkert.
Ordning: Behovet av struktur. Struktur och ordning skapar säkerhet och stabilitet. För att uppnå det skapar man regler och försöker hålla sig själv och sin omgivning ren.
Sparande: Behovet att samla saker. Man vill känna att man äger något. Därför samlar man och är sparsam.
Heder: Behovet av lojalitet med föräldrar och arv. Genom att vara lojal mot de etablerade undviker man att hamna i fokus eller pekas ut. Man är mån om en god karaktär, hålla på goda seder och är principfast.
Idealism: Behovet av social rättvisa. Altruism har en biologisk grund. Den bidrar till människosläktets överlevnad. Den idealistiske känner medkänsla och rättvisepatos, är socialt medveten och månar om rent spel.
Social kontakt: Behovet av kamratskap och närhet till andra. Socialt umgänge skapar lycka. Man går på fester och går med i klubbar eller grupper.
Familj: Behovet att fostra egna barn. Moders- och fadersinstinkten är djupt liggande. Man vill känna kärlek och ägnar sig åt föräldraskap och heminredning.
Status: Behovet av social ställning. Den som ropar högst får mest. Det gäller även fågelungar. Status ger oss en känsla av överlägsenhet. Man är upptagen av sitt rykte och skryter gärna.
Revansch: Behovet att ge igen. Ilska och hat är naturligt. Hos en del brinner aggressiviteten starkare än hos andra. Den aggressive är besatt av tanken på vedergällning.
Romantik: Behovet av sex och skönhet. Vi vill reproducera oss. Men också känna lust och få uppskatta skönhet.
Mat: Behovet att inta föda. Hungern driver oss till att gå på jakt och äta. Men mat är inte bara föda, att äta är också ett sätt att umgås och ett sätt att visa vem vi är - hälsosamma, gourméer eller muslimer.
Fysisk aktivitet: Behovet av muskelträning. Det grundar sig i det faktum att starka djur överlever. Men motionerande får oss också att känna oss vitala, unga och vackra.
Lugn: Behovet av känslomässig stillhet, går tillbaka till instinkten att undvika fara, att söka säkerhet. Men känslan av frid är också mycket behaglig, till skillnad från stress, som många väljer att undvika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar