Bloggintresserade

10 mars 2014

Ärlighet varar längst!



ÄRLIGHET

Enlig WikipediA så sägs att ärlighet är: -  en personlig egenskap. En ärlig person har en stark benägenhet att berätta sanningen. Ärlighet betraktas av många som en moraliskt eftertraktansvärd egenskap, en dygd.


Ärlighet finns med i två av buden. Bibeln säger i 2 Mosebok 20:15-16: Du skall inte stjäla. Du skall inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa.

Sanning är värdefullare än smicker. 

Bibeln säger i Ordspråksboken 28:23: Den som tillrättavisar en människa får uppskattning efteråt, mer än den som kommer med smicker.

Tala sanning. Bibeln säger i Ordspråksboken 12:13-14: Lögner kan försätta vilken människa som helst i svårigheter, men ärlighet är bästa sättet att bli kvitt dem. Den som säger sanningen och gör det som är gott känner sig tillfredsställd, för människan får det hon förtjänar.







Vissa händelser i livet kan göra att man börjar fundera på, ärligheten. För min del är det en viktig egenskap, att vara ärlig mot sig själv och andra. Oärlighet skapar, otrygghet och en känsla av att inte lite på människor. 







Ärlighet kan också vara en personlighets egenskap att vara rak på sak. Man kring går inte rätta ämnet, man säger som det är och står med båda benen på jorden.

De människor som är ärliga, bryr sig inte om att få uppskattning. Man behöver inte ha uppskattning för man känner att man gjort rätt om man sagt sina åsikter från hjärtat.

Gott folk! Har ni någon gång upplevt detta?
Önskar er ärlighet och ett öppet sinne för att vara ärlig i det ni gör. Tala sanning och kring gå inte sanningen!

TITA 

2 kommentarer:

  1. Viktigt med ärlighet. Att vara ärlig tycker jag är att stå för sina åsikter, inte vela eller säga annat för att bli omtyckt, som du skriver. Ibland får man ändå fundera om man alltid behöver säga sin hjärtas mening i olika tillfällen eller situationer. Kanske det är bra att även vara tyst de gånger man tycker att ( min ) ärlighet, kanske missuppfattas? "Tala är silver, tiga är guld" och visst är ärlighet pesonlighets egenskap.

    SvaraRadera
  2. Så sant! Men ibland är det viktigt att man säger sin mening, för annars vaknar kanske inte personen och förstår sin situation.
    Som du säger är det ju bra att ibland kanske "tänka" men inte säga. Men vissa gånger bra att säga sanningen.
    Ha det gott!

    SvaraRadera