Bloggintresserade

4 nov. 2013

Azorerna 25.10.13-03.11.13 Porta Delgada.


Ponta Delgada - Sao Miguel Island
Mitt ute i Atlanten finns Azorerna, vulkan öar.  Vackra små öar. Seglare brukar stanna upp där och vila sig när de åker till Amerika eller när de kommer från Amerika och skall mot Europa. Gröna öar. Vackra växter. Och vänligt folk. Jämfört med Madeira är människorna här otroligt vänliga och glada. (Madeira är mera buttert land, fast båda hör till Portugal.
(citerar från en broschyr ovan och guidens berättelser, en del är egna funderingar)

 Här blåser vulkanen ut extra luft i ångform. 
och vattnet är kokande hett.



När vi planerade vår resa till Azorena hade vi inte så mycket vetskap om vad det för ett ställe vi for till. Våra vänner och vi hade inte varit dit, förutom en systers son och hans brud hade varit där och förlovade sig där. Några bilder hade jag sett därifrån. Men måste ändå konstatera att jag visste ingenting om öarna. Det som jag visste var att öarna var vulkanöar. Det var i princip allt jag visste. 


Får tacka Liisa Jokimäki, från Lomamatkat, för att hon rekommenderade detta ställe. Hon kunde sin sak och var vänlig och saklig när hon berättade om denna resemål.
Resan blev en fin överraskning. Men om man hade tänkt en solsemester, så då är man nog besviken. Ingen solsemester, utan aktiv rörlig och naturupplevelse i vulkanbergen. Att få simma i vatten som strömmar från vulkanerna och att doppa sig i + 40 graders vatten. Vad kan man annat än njuta av känslan som kommer efter detta bad.


Tempererat subtropiskt klimat året runt. Lägsta dagsmedeltemp. 18° (okt). Högsta dagsmedeltemp. 26° (okt). Snabba väderskiftningar. Vanligt med regnskurar som följs av solperioder. Lämpligt med kläder för skiftande väderlek. Havets medeltemp., påverkad av Golfströmmen, ligger på 16°-23° året om.



Vulkanen som är många, många år gammal, sprutar ut varm luft, vatten ånga fortfarande. Det som Azorena har hittat på att laga mat i grytor som sätts ner i groparna, där ångan kommer upp. Maten tillagas i ångan nergrävd i jorden. 

En grop med lock på och man sätter sand ovanpå 

så att ångan inte flyr sin kos. 


Här tillreds köttgryta i igen sandad grop.



Vi fick smaka på köttet som tillretts där, under en av våra utflykter till vulkansjön. Gott och mört kött. Kanske smaken var lite annorlunda, än vanligt stekt, ungstekt kött eller kokt kött. Köttets egen smak kom fram, när den ångbadet i 5-6 timmar. Den behövde inte så mycket kryddor, efter den behandlingen.

 Landsbygden på Azorerna


Vackra stora trädgårdar, med jättestora träd, med stora rötter, var en upplevelse för sig. Nog har man sett förr vackra trädgårdar, men inte med denna storlek, av stora träd.  Blomtiden var tyvärr på upplösning och hösten var inne. 


Hortensian är Azorernas nationalblomma, men i tiderna är den nog planterat dit i naturen. Den trivdes bra och ni skulle nog ha blivit förvånat att se, hur mycket Hortensian växte, uppefter alla vägar och förgyllde den vackra vulkanön överallt.  







Trädgårdarna var så stora, att en trädgårdsmästare, hann tyvärr inte sköta om trädgården, i ett sådant skick, att den skulle vara välskött. Eftersom klimatet är fuktigt, dimmigt och regnigt, så växer mossa på gångarna som är svårt att få bort helt och hållet. Dessa trädgårdar, har oftast planterats av någon botanist som  planterade och forskade i olika växter som passar in i vulkanöns natur.



Om man vill se många kor, så här finns det 70 000 kor, på denna ö. Summan var en uppskattning. Man såg kor överallt, runt omkring på ön. Kossorna fick vara ute på fältet året om. Det blir inte kallare än +15 grader under vinter på ön. Mycket jämn och behaglig värme året om. Vi hade +20- 26 grader under vår vistelse där. Och det som var förvånande, var att kvällarna och senare mot natten var det inte många grader kallare. När vi satt ute på någon restaurang och åt så kunde man sitta med samma kläder på sig som man varit under dagen. När det regnade, då kändes det lite svalare och man hamnade att sätta på sig en tröja. 
Uppe i vulkanbergen blåste det ganska hårt, så där var det bra, att ha med sig kläder som skyddade från den hårda blåsten.  Under vår vistelse var det en dag ordentlig regn uppe i bergen och då störtregnade det. Annars var det duggregn, dimma och fuktigt. Solen lyste inte helt från en klar himmel. Lite färg på kinderna hade man kanske önskat sig, men all den vackra naturen gjorde att man inte tänkte att det gjorde något, fast man inte fick solbränna.  Jämfört med Madera, så kunde man verkligen resa hit till Azorera flera gånger. Man kunde då kanske fara till en annan ö.

 En park gång.


Hotellet Vip Executive Fyra stjärnigt hotell, där fanns allt som behövdes, också SPA inrättning. Morgon målet var ganska diger, så man blev mätt, och klarade sig långt in på eftermiddagen med det man åt morgonen. En dag var min gubbe och vän familjs gubbe ut med båt, på delfin och valsafari. Då passade vi fruarna på att fara på spa. Väninnan tog fotvård och jag ville denna gång ha, nack- och ryggmassage. Vår eftermiddag gick på Spa inrättningen och senare på cappocino ner till en ute restaurang. 



Shopping, blev det också i flera omgångar. Först trodde vi att hela Porto Delgada är utan all shopping butiker. När man sen vandrade där upp mot bergen, så hittade vi en affär som hette Atlantico, som var stor.  Det var ett köpcenter, med många olika sorters mindre shopping butiker.  Julen var också här på kommande så det fanns dekoration till julen redan till salu.

 Shoppingcentret Atlantico


Snabbmatställen fanns i denna shoppingcenter, säkert 10 stycken, räknade inte dem alla, smak för alla, ris och kebab bar, hamburgarbar, pizzabar, kinesiskmat, vietnamesmat, caféer av olika sorters smak  av kaffe, samt soppa ;(4 olika sorters soppor) som åts med bröd. Jag har faktiskt aldrig upplevt en sådan diger matrestaurang ställe med olika sorters mat i vårt land, eller på något annat ställe, men så klart kan det finnas ändå, för inte har vi ju varit på alla världens öar och länder.  

Uppe vid matrestaurangerna ser, 
man ner till första våningen, som synes





Egentligen är vi bakom flötet här med utveckling av köpcentrum i våra städer och byar.  Där fanns också en stor sportaffär, med massor av sportartiklar, skor och sportkläder och nästan vad som helst som behövs för att sporta.

Sportbutiken längre upp i Porto Delgada

I mindre format fanns det många små affärer med kläder och andra artiklar. Det som förvånade var att man inte hade dessa affärer så nära på huvudgatorna, utan mera på sidan om, fast nog mitt i staden. Lika vad det med olika restauranger och caféer. Man såg dem inte när man sökte dem, första sökningen. Sedan när man visste lite mera om stället, så fanns det 3 st. på ett kvarter och överallt. Lite annorlunda café och restaurang placeringar, var det här.



Bankautomater var säkert hundratals runt om i Porto Delgada. Man behövde inte söka . Och tänk er, i vår lilla kommun, här var vi bor,  finns det inte en enda bankautomat, vad jag vet om? Så ni vet, varje hörn på Porto Delgada fanns det, minst en-  två automater. Så ni vet, det kändes som vi skulle ha gått några steg bakåt i tiden, när, vi kom hem och inte ens en bankautomat finns i kommunen. 
Till och med alla automater vi provade ta ut pengar, fungerade perfekt. Billigare varor, YES , vad fint. Hälften billigare, den servicen som vi använde. Taxi bara 5€ var man än körde runt i staden. Maten var nästan hälften billigare. Kläderna var också hälften billigare. Bensin och diesel var också kännbart billigare än hos oss. Däremot var bilpriserna, i samma prisklass som här i Finland.  Utfärden till olika sevärdheter, var nog i Finländska priser.



Resan var givande och allt var perfekt, fast solen bara lyste, sällan mellan molnen. Vi njöt av resan och den borde ha varit 2-3 veckor och inte såhär kort, men vi beslöt att det blir inte flera resor mera, som är såhär kort, nästa gång skall det vara 2-3 veckor om inte längre.

Ett Nunnekloster, nere i stranden.

Ni undrar väl om det inte fanns något negativt? Joo verkligen fanns det en negativ upplevelse. Det var i Helsingfors Vanda flygfält, då vi skulle checka in våra kappsäckar, till inrikes flyget. Jag fick säga flera gånger, att vad säger du? Förstod inte hennes språk, eller har jag blivit riktigt dum?  Hon menade att vi måste betala för kappsäckarna som skall transporteras. till flygplanet. Vad i vida världen funderar vi hur kan det vara möjligt, att kvinnan vid incheckningen tog betalt av våra kappsäckar, 20 € kappsäck. 

Det har vi aldrig behövt betala, av alla de många resor som vi gjort utomlands.  Och inte heller när vi checkade in oss på Kronoby flygfält. Så nu undrar jag, att är det någonting nytt, de har börjat praktisera, att ta betalt för kappsäckarna, det har vi aldrig hört och det hade inte heller reseförsäljaren heller hört om. Jag ringde och frågade av henne hur detta kan vara möjligt. Hon visste ingenting om det.  Hon skulle ringa och höra efter och sen hör hon av sig åt mig. 







Allt annat var fint och fungerade fint. Guiderna var vänliga och hjälpsamma och var kunniga guider. Ett 10 + till Lomamatkas representanter och guider. Tack för att resan blev fin och upplevelserik.
Vi är nöjda! 

Tita med gubben och antar vår vänpar tycker ungefär lika!






 Kamelia ros, som finns på ön, och den började blomma nu först. Dessa var buskens enda blom som blommade ännu, Många knoppar fanns nog.






Här är herrskapet själv i +40 graders bad vatten som kommer från vulkankällan. 
Ni kan inte tro hur härligt det var.
Man kände sig ung och lätt när man steg ur vattnet.




Jul stjärnan blommar i all sin prakt. 
Stor och vacker, den fanns också här och där på olika och på helt omöjliga ställen.



Vulkan sjön som syns uppe på 


vulkanens topp, här nedan och

 vägen ledde oss upp ända hit.







 En vanlig syn på gatorna.
Jag och min gubbe nedan. 


 JA så har då denna resa upplevs och nya resemål planeras..
;)
Härligt. 
Ha det gott! 
TITA


PS. Allt vad jag skrivit här är mina egna tankar och det jag lyssnade när guiden berättade. Hoppas jag lyssnat så noga så jag gett rätt information.

Men som sagt, någon annan kan tycka annorlunda, men jag tänker på detta sätt om vår resa.
Bilderna är tagna av mig och gubben! ;) 

DS. 
 

1 kommentar:

  1. Ja det ser ut att ni haft full rulle hela veckan :) fina upplevelser att ta fram då vardagen igen kommer igång och ha glädje av. Naturen ser vacker ut och blommorna fina, fast hösten är på antågande. Tack för din reseberättelse, jag fick mig en tripp till Azorerna :)

    SvaraRadera