Bloggintresserade

18 nov. 2012

Familj och uppfostran och barnskydd

Beskydd och bevara våra barn. 



Att ha familj och uppfostran 
Så här tänker jag: Det är föräldrarnas plikt att lära sina barn om  frälsning i Jesu Kristi . Som förälder undervisar  vi genom såväl föredöme som föreskrifter.
Barn är en Herrens gåva’ (Ps. 127:3).Ps. 127:3
Enligt Guds plan är fadern ansvarig över sin familj i kärlek och rättfärdighet och han har ansvaret att sörja för och beskydda sin familj. Moderns ansvar är barnens omvårdnad. Bådas ansvar och skyldighet är att hjälpa varandra som likvärdiga makar. 
Jag tror att det är enligt naturens plan att moderns roll betonar omvårdnaden och undervisningen av nästa generation. Det är härligt att se män och hustrur som har uppnått ett riktigt bra samarbete där deras inflytande vävs samman och de effektivt kommunicerar både om och med sina barn.
Det onda härskar och gör angrepp mot våra barn och är mer utstuderade och skamlösa än  tidigare, och den onde försöker smyga sig in överallt. Och skall vi bygger en starkare familjegemenskap och skapa ett extra skyddslager för våra barn att komma ifrån den världsliga inflytanden, genom att lära dem vad som är rätt och fel. Och genom bön överlämna barnen i Herres skydd  och omsorg.
Gud välsigne er, alla föräldrar. Han har anförtrott barneni er vård. Som föräldrar är vi medarbetare med vår Herre, och vi förenar oss med Gud, i att åstadkomma hans verk och härlighet bland hans barn. Det är vårt ansvar att göra vårt allra bästa. 

http://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/2007/20070417
http://www.lastensuojelu.info/se/grunden.html

Barnskyddsåtgärderna har sin grund i lagen

Föräldrarna och andra vårdare är i första hand ansvariga för omsorgen om barnet och dess uppfostran, men i den uppgiften har de rätt att få hjälp från samhället. Om föräldrarna eller vårdarna av någon anledning inte klarar av att sörja för sitt barns välbefinnande har samhället i Finland skyldighet att ingripa i familjens situation. I dessa fall är det barnskyddets uppgift att trygga barnets välbefinnande. Hjälpen är alltså inte alltid frivillig, utan barnskyddslagen fastställer att barnskyddsmyndigheterna i vissa situationer är skyldiga att vidta åtgärder för att skydda barn.

Läs mer


I Finland fastställs alla barnskyddsåtgärder i barnskyddslagen. Detta innebär att barnskyddsmyndighetens verksamhet och beslut alltid har sin grund i lagen. Barnskyddslagen omfattar alla barn i vårt land, oavsett bakgrund. I Finland är det kommunens ansvar att anordna barnskydd. I kommunerna är det socialarbetarna som ansvarar för barnskyddet.

Föräldrars rättigheter och skyldigheter

I Finland har alla föräldrar samma rättigheter och skyldigheter. Föräldrarna har rätt och skyldighet att sörja för sitt barns välbefinnande. Föräldrarnas uppgift är att ta hand om och uppfostra barnet i en trygg och stimulerande miljö samt se till att barnet får den utbildning som han eller hon bör ha. I Finland får man inte använda kroppslig bestraffning i uppfostringssyfte. Föräldrarna skall i uppfostran ge barnet ömhet, trygghet och förståelse.
Som huvudregel har föräldrarna rätt att besluta om omsorgen om barnet, uppfostran, boendet och övriga ärenden angående barnet. I situationer där beslut fattas angående barnet skall barnets egen åsikt alltid tas i beaktande. I samband med stödåtgärder inom barnskyddets öppenvård har föräldrarna rätt att besluta om allt som rör barnet. Enligt barnskyddslagen skall ett gott samarbete med föräldrarna eftersträvas i alla situationer då barnskyddets interventioner gäller barnet. Föräldrarna har alltid rätt att fatta beslut om barnets tro och religiösa uppfostran.

Barnets bästa är det viktigaste

Barnskyddet utgår alltid från barnets bästa. Det innebär att de anställda i alla beslut som rör barn måste bedöma vilken som är den bästa lösningen för just det här barnet i den här livssituationen. I lagen finns det en lista över sådant som en socialarbetare som arbetar inom barnskyddet ska vara uppmärksam på när han eller hon utvärderar om något är för barnets bästa eller inte. Man ska exempelvis fundera över hur olika lösningar bidrar till att se till att barnets nära och etablerade mänskliga relationer upprätthålls eller hur man främjar barnets språkliga, kulturella och religiösa bakgrund.

Läs mer

Att fastställa vad som är barnets bästa kan vara svårt, för olika människor kan ha mycket olika uppfattningar om vad som vore bra för barnet. Barnets bästa innebär inte nödvändigtvis att besluten och lösningarna alltid följer det som barnet själv eller föräldrarna skulle vilja. Barnets åsikter är viktiga när man överväger barnets bästa, men barnets åsikter och barnets bästa är inte nödvändigtvis samma sak. Den anställde gör en utvärdering av barnets bästa enligt lagen, vilket innebär att de som arbetar med barnskydd ibland måste fatta beslut som föräldrarna eller barnet inte är eniga i.


2 kommentarer:

  1. Det är ett stort ansvar att vara förälder. Vi alla försöker uppfostra våra barn efter vad vi tror är det bästa. Ibland kan det bli fel av en eller annan orsak.Det är viktigt som förälder att sätta sig ner och fundera med familjen och enskillt också med var och en, hur man upplever saker och ting. Viktigt tycker jag är att alla får bli sedda, från sin egen synvinkel, som den person man är. Detta Tita föder många tankat men skriver inte dessto mer. Tycker att detta är lika aktuellt alltid och behöver nog tas på allvar. Som föälder är man absvarig för sina barns väl ock ve.

    SvaraRadera
  2. Joo aktuellt alla tider. Alltid såndant man bör tänka på och fundera på när man har barn.

    SvaraRadera