Bloggintresserade

24 apr. 2011

Vi diskuterade på påsklördagen! Vem var lärljungen som Jesus älkade mest?

Lite hjälp skall jag ge er!!

Ön Patmos finns i Grekland som ligger i Egeiska havet, söder om Samos och mellan Leros och Ikaria, cirka 6 mil väster om Turkiet. Ön är en liten vulkanö - drygt en mil lång och sex kilometer bred - med höga, oländiga berg och mycket oregelbunden kustlinje. Patmos är uppbyggd av tre vulkaniska bergsmassiv, och den mörka lavan ger den en dyster prägel. Patmos är ganska stenig och ofruktbar, men i dag odlar man vete, oliver och druvor där.
Den romerske kejsaren Domitianus tid användes den här ön på grund av sitt isolerade läge som "straffkoloni". Man förvisade personer som dömts för olika brott eller betraktades som orosstiftare. År 95 dömdes sålunda ledaren för den kristna församlingen i staden Efesus, Johannes (Jesu "mest älskade lärjunge"), att landsförvisas till Patmos "för Guds ords och Jesu vittnesbörds skull" (Upp 1:9), dvs som straff för att han förkunnat evangelium.
Under Johannes tid där på ön kom Jesus  till honom och på ett ytterst dramatiskt sätt uppenbarade vad som skulle komma att hända i "den yttersta tiden". Uppenbarelsen som och Johannes berättelse om vad han fick se i denna framtidsvision finns bevarad i bibelns sista bok, Uppenbarelseboken.
När sen kejsar Domitianus inte mera var i makten kom Nerva till makten (han regerade bara åren 96-98) och under hans tid blev Johannes återkallad från sin fångenskap och fick tillåtelse att åter bosätta sig i Efesus.

Alltså vem var den lärjungen som Jesus älskade mest?
Detta var vår påsklördags diskussion och somliga sökte i Bibeln och somliga via nätet!!
SVARET ÄR????

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar