Bloggintresserade

23 apr. 2011

Historisk kring forntiden

Det finns massor att läsas om den historska bakgrund som fanns på Jesu tid och jag har här nedan skrivit lite om dödahavsrullarna, källan finns under hela skriften. Mycket intressant att läsa! TITA (texten är översatt, så den är inte korrekt, men förståelig)

DÖDAHAVSRULLARNA

I  misstag upptäcktes 1947 av en beduin pojke har tänt populära entusiasm samt allvarliga vetenskapliga intresse under det senaste halvseklet. Dessa dödahavsrullarna avslöjar om historien om andra templet perioden (520 f.Kr.-70 e.Kr.), särskilt från det andra århundradet f.Kr. fram till förstörelsen av det Andra Templet år 70 e.Kr.-en tid av avgörande utvecklingen i kristallisation av de monoteistiska religionerna. En karg öken trakt, trotsade förutfattade meningar och gav en aldrig tidigare skådad skatt. En ung herde Ta'amireh, var säkert omedveten om sitt öde när hans oskyldiga söka efter en herrelös get och som ledde till ödesdigra upptäckten av hebreiska rullar i en lång orörd grotta. En upptäckt ledde till en annan, och elva  grottor och en boning plats så småningom upptäcktes. 1947 upptäcktes platsen för dessa i the Qumran regionen (öknen slätten och angränsande bergiga åsen) och Qumran site har utsatts för oräkneliga sonder, inte en sten har förblivit ovänd i öknen, inte en öppning  är osökt.  
Första troven hittades av beduinerna i Judea öken bestod av sju stora rullar från Cave I. de ovanliga omständigheterna kring fyndet, på tröskeln till Israels självständighetskrig, hindrade de inledande förhandlingarna om köp av alla rullar. Lite före upprättandet av staten Israel, EL Sukenik från Hebreiska universitetet i hemlighet förvärvat professor tre av de rullar från en kristen arab antikviteter återförsäljarna i Bertlehem. De återstående fyra rullar finns i Mar Athanasius Yeshua Samuel, ärkebiskop av den syriska Jacobite klostret S: t Markus i Jerusalem . I 194-9 reste han till USA med rullar, men fem år innan prelaten hittat en köpare.
Första juni 1954, satte Samuel Mar en annons i Wall Street Journal att erbjuda "The Four Dödahavsrullarna" till salu. Annonsen kom till kännedom Yigael Yadin, professor Sukenik son, som just hade gått i pension som stabschef för den israeliska försvarsmakten.

Hjälpt av mellanhänder, köptes de fyra rullarna från Mar Samuel för $ 250.000 Således rullar som hade undgått Yadin far på grund av kriget var nu till sitt förfogande. En del av köpeskillingen bidragit med DS Gottesman, en New York filantrop. Hans arvingar sponsrade byggandet av helgedomen av boken i Jerusalem Israel Museum, där dessa unika manuskript finns utställda för allmänheten.

Ruinerna av Qumran ligger på en karg terrass mellan kalkstensklipporna i Judea öken och den maritima sängen längs Döda havet.Utgrävningarna avslöjade ett komplex av strukturer, 262 av 328 fot (80 av 100 meter), konserverad till en betydande höjd. Strukturerna var varken militären eller privata utan kommunal karaktär.
I närheten fanns rester av begravningar. Efter den inledande utgrävningarna föreslog de Vaux att denna webbplats var Vildmarksbyn fastställts av Essene sekten, som anspelade på av antika historiker. Den sekterister bebodda angränsande platser, troligen grottor, tält och fasta strukturer, utan var beroende av centrum för allmänna anläggningar såsom förråd av mat och vatten. Utgrävningar genomfördes 1956 och 1958 vid det närbelägna området "En Feshkha visade den sig vara för jordbruket komplement till Qumran.
Den slutliga rapporten om Qumran uppgörelse utgrävningarna pågår, men resultaten  känd genom preliminära publikationer.

Originella och unika grupper av skrifter från Qumran är de sekteristiska Ones, som i praktiken var okänd fram till upptäckten 1947. Undantag är Damaskus dokumentet (eller Damaskus konventionen), som saknade en klar identifikation innan upptäckter av Döda havet. 

Varierade skrift avslöjar övertygelser och seder i en pietistiska kommun, förmodligen centrerad vid Qumran, och innehåller regler och förordningar, Olika Bibelkommentarer, apokalyptiska visioner, och liturgiska, som vanligen tillskrivs det sista kvartalet av det andra århundradet f.Kr. och framåt.

De bibliska rullar i allmänhet har gett många nya läsningar som underlätta återuppbyggnaden av textens historia i Gamla testamentet.  Betydelsefullt är också att flera manuskript av bibeln, inklusive Leviticus Rulla är inskrivna inte i den judiska skriften dominerande på den tiden men snarare i den gamla Paleo-hebreiska script.

Ett stort antal apokryfiska och pseudepigraphic texter är bevarade i Qumran, där hebreiska och arameiska versioner av dessa judiska kompositioner av det andra templet perioden var först stött på. Skrifterna, som inte  ingår i de kanoniska judiska skrifterna, har bevarats av olika kristna kyrkor och överlämnades på grekiska, etiopiska, syriska, armeniska och andra översättningar.

ovanstående text har jag inte direktkopierat utan omskrivit från följande källa:
 http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/biography/Josephus.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar