Bloggintresserade

28 okt. 2023

Perfektionist %

Perfektionist

Gör du saker så bra så det ses som perfekt av andra. Du tycker själv det blev bra, men inte tillräckligt bra. Man vill hela tiden sträva efter, att allt är perfekt. Städningen skall vara perfekt, inget dam, ingenting får vara framme. Allt som man använder skall finnas i skåpen i perfekta rader.
Det finns två former av perfektionister, ” konstruktiv” och ”neurotisk”
Om man tänker på att perfektionism är en fin egenskap. Tyvärr är det en livslång plåga för många människor.  Det konstiga med perfektionisterna är att de lärt sig i unga år, att deras värde som människa står i relation till vad hon / han presterar.  Det betyder att man hela tiden, måste erövra sin människovärde genom att hela tiden vara perfekt, i sitt arbete och i privatlivet. Ibland kortsiktigt tänkt, kan det leda till framgång, tyvärr på längre sikt kan det leda till depression och utbrändhet.

Deras liv är ändå inte perfekta, utan det är att man tror att man måste vara perfekt. En perfektionist tror aldrig att hon duger som den person hon är. Hon förväntar sig hela tiden att andra ger beröm och uppskattning, för att kunna känna tillfredställelse och att man räcker till, precis som man är.

Det går verkligen en hel del, att göra åt saken, för att komma ur sin perfektsionism. Det är att bli medveten om sitt beteende.  Stanna upp och tänk efter om oron och stress står i rimlig proportion  till verkligheten. Är verkligheten så besvärlig som du inbillar dig?  Vad är det värsta som kan hända? 

Spelar det någon roll om ett, fem eller tio år?

Måste ditt hushåll vara tipp topp. Gör det något om barnbarnen ödar, en kort tid? Gör det något om det finns damm på hyllan, tror du att folk ser in i ditt skåp?  Lämna ogjort en gång med städningen och se om någon ser att du inte har städat? Blev det katastorf, när du inte hade städat. Blev det katastrof ifall du hade disk på diskbänken? 

Du är unik, du är bra som du är utan allt som måste, bevisas med dina prestationer.  Fokusera på sådana saker som ger dig förnöjsamhet och tacksamhet, i stället för att försöka vara perfekt.

Strunta i vad andra tänker och tycker, du är du och du duger!

Tita!



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar