Bloggintresserade

7 maj 2021

Att fly från verkligheten! Nr.1

Att fly från verkligheten, verklighetsflykt!

Är det svårt att vara människa?
Strindberg skrev ” Det är synd om människor”

Citerar lite om Strindberg här nedan:

”Tid och rum existerar icke; på en obetydlig verklighetsbakgrund spinner inbillningen ut och väver nya mönster; en blandning av minnen, upplevelser, fria påhitt, orimligheter och improvisationer. – Personerna klyvas, fördubblas, dunsta av, förtätas, flyta ut, samlas. Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag.
Det är svårt att vara människa. Det visste Strindberg. ”Det är synd om människorna” är det absolut bästa han skrivit, tycker jag. Vi föds och vi dör, och dess emellan ska vi hinna göra så väldigt mycket. Press och stress och krav och hopp och önskningar. Allt det ska vi hinna med, orka med, klara av medan vi mår dåligt. Medan vi gör vårt yttersta för att inte låtsas om våra inre sår. De som vi jämt bär med oss.”

Funderar kring vem av oss är en hel människa? Vem har trängt undan alla sår i undermedvetna, inte alla människor, men några har gjort det. Där ligger såren och pyr, mitt i allt kommer det upp. Allt som tidigare har hänt proijiceras på andra människor.
Dessa sår som pyrt vill man inte kännas vid, ser dem hos andra. Allting blir alltid någon annans fel. Man putsar sin egen fasad, önskar att ingen annan ser såren som som finns.

Det finns ändå människor som ser och vet att såren döljs. De ser proijktionenerna och elakheterna. Fasaden kan döljas, men vissa människor känner och ser igenom fasaden.

Är verklighetsflykt en överlevnadsmekanisk?
Kanske ett sätt att hålla hoppet levande. Tänker på då man brukar säga, vi lever på hoppet! Det är ofta när verkligheten blir outhärdig, då börjar man hoppas och kanske flyr verkligheten med något som gör att man glömmer det verkliga som finns runtomkring.

Om jag tänker på allt detta i verkligheten, hur gör man då?
Kanske man börjar engagera sig i något så intensivt att man glömmer bort det som är problemet och flyr in i den intensiva uppgiften.
Det finns också vissa sätt att fly, man hittar på sånt som gör att man inte kan ta emot besök, inte fara på besök, flyr tillvaron, kringgår ämnet och berör inte den situation som är sårbar i den inre världen. Man undviker ämnet och börjar inte nån diskussion  om saken.  Ett annat sätt var ju att proijicera det sårbara på andra människor, för då är det ju inte mina, utan den andras problem/ det sårbara.

Slutkläm: Har du märkt på dig själv, att du skulle fly verkligheten?
Hur har du gjort?
Varför har du gjort det?
Det tåls att tänka?

Trevlig maj månad och fly lite verkligheten med drömmar om en varm sommar, mitt i den kalla våren! 

Tita

verklighetsflykt
escape from reality, retreat from reality
Att dra sig undan vardagens bekymmer och motigheter genom att förneka dem eller ta sin tillflykt till dagdrömmeri, dagdriveri, läsning av underhållningslitteratur, och så vidare.


( Bilden ”man ser det man vill se”)


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar