Bloggintresserade

31 okt. 2020

HELGON

HELGON

Enligt wikipedia:
”Helgon är heliga personer som är föremål för vördnad (douleia), särskilt efter sin död. Termen används främst i samband med kristendomen men företeelsen är känd inom de flesta religioner. Sankt (på svenska ibland förkortat s:t, som exempelvis i S:t Eriksområdet) används som prefix framför manliga helgons namn och sankta framför kvinnliga helgon. Bägge har sitt ursprung i det latinska ordet sanctus.”

Vad är ett helgon?

Inom kristen tradition är ett helgon en from människa som levt särskilt nära Gud och haft kontakt med det gudomliga och därefter blivit helgonförklarad av kyrkan.
För att en man eller kvinna ska kunna bli helgonförklarad måste personen i fråga vara död och ha levt ett liv som visar att han eller hon genom sina handlingar har älskat Gud. En av de mest kända helgonen är Franciscus av Assisi. Många städer, gator och kyrkor bär hans namn. Hans ande lever kvar i den stora Franciskanerorden, den största munkorden inom den katolska kyrkan. Han dog 1226...

Ett HELGON TILL!

Den heliga Helenas historia!   Kopierat direkt från wikipedia.
För att få alla årtal med och hennes bravader under sin livstid, samt allt som hon gjorde före sin helgonförklaring var inte så bra och gott!

Furstinna av Kiev. Som Helgonförklarats.
Enligt släktforskning är hon en förmoder till min man! Det visste jag inte då jag gifte mig. Och det visste inte heller min man, förrän vi började släktforska. Men nu vet vi!

År 903 gifte hon sig med Igor I, vilken år 912 ärvde titeln storfurste av Kiev. De fick en son, Svjatoslav I. Efter maken Igors (Ingvars) död år 945 regerade hon ett tiotal år som furstinna av Kievriket, eftersom sonen Svjatoslav fortfarande var minderårig.

Enligt Nestorskrönikan hämnades hon sin man Igors död genom flera fälttåg mot drevljanerna, som brutalt mördat hennes make. Drevljanerna sände tjugo av sina bästa män, vilka försökte få henne att gifta sig med deras furste, prins Mal, så att de genom Mal fick makten över Kievriket. Olga, fast besluten att behålla makten för att ge den vidare till sin son, lät bränna dem levande. Krönikan nämner liknande grymma avrättningar hon skulle ha utfört, varpå hon förstörde deras huvudstad Korostenj (nuvarande Ikorostj) och kuvade dem definitivt 946. Kort därpå försvann drevljanerna ur historien,[6] och med hennes sonson Oleg av Drevljanerna tog Rurikätten formellt den ärftliga makten över deras rike.[2]

Liknande fälttåg företogs mot stammar vilka bebodde landet mellan floderna Luga och Msta, varefter hon lät uppföra fort längs vägen tillbaka. Ett av dessa fort var Rjurikovo Gorodisjtje ("Ruriks gamla stad"), nära Novgorod .

Vid ett besök i Konstantinopel år 955 lät hon sig döpas och få undervisning i den kristna tron, och år 957 företog hon ett andra besök i Konstantinopel där hon blev praktfullt emottagen av kejsaren Konstantin VII Porphyrogennetos.

År 959 uppvaktade Olga kung Otto I av Tyskland, med förfrågan om assistans att kristna folket i Kiev, och att installera en biskop. Förutom ett fördjupat kristnande, var hennes mål att minska beroendet av Konstantinopel, och istället stärka kontakten med det västliga kejsardömet. Till följd av denna förfrågan kom munken Adalbert (senare ärkebiskop i Magdeburg) som missionsbiskop till Kiev, men Albert återvände med oförrättat värv till Tyskland 962 under en resa där hans följeslagare blev dödade, men han själv lyckades med stor möda undkomma med livet. Olgas egen son Svjatoslav I lär ha spelat en roll i biskopens misslyckande.

Olga misslyckades att konvertera sin son Svjatoslav I men var en stark influens till att sonsonen och lärjungen Vladimir I av Kiev senare lät sig döpas, varpå den grekisk-ortodoxa kyrkan blev etablerad i Kiev som officiell religion i Kievriket.

Olga lyckades behålla makten tack vare lojaliteten från sin arme och folket, hon vägrade gifta om sig, och lät sin son överta furstetiteln på 960-talet och ledde försvaret av Kiev under belägringen år 968.

En staty restes över Olga i Kiev år 1911, vilken raserades 1919 av Bolsjevikerna, men restes på nytt år 1996. Olga finns också avbildad på en frimärksutgåva i Ukraina.

Efter sin död blev hon helgonförklarad och hon firas den 11 juli, varje år!

Önskar alla en trevlig Alla helgons helg!

Tita!

Bilden är lånad från Wikipedia.



Bilden 
Den Helige Helen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar