Bloggintresserade

10 mars 2018

Mina tankar om meningen med livet!

Tankar om meningen med livet.
Logoterapins kärna är meningen med livet. Meningen måste vi upptäcka själv, eller meningen är ingenting som vi får gratis eller hitta på eller det vi fantiserar.
Alla människor är fria men friheten är tyvärr begränsat. Man kan inte alltid välja eller ändra omständigheter och situationer och ännu mindre det förflutna, men vi är fria att välja inställning till det förflutna och dagsläget. Alla är fria att påverka, skapa sin personlighet och bestämma hur man vill vara som människor, hur man vill bete sig, det man vill göra eller låta bli. Med rätt inställning kan man förvandla negativa erfarenheter till positiva möjligheter och meningsfull görande, som framtiden kan byggas på.
Ansvaret tar man själv för sina val och beslut. Därför är det viktigt att man är medvetna om vilken effekten det blir av det man gör, för sig själv och för den andra. När man lär sig att medvetet göra ansvarsfulla val och fatta ansvarsfulla beslut känner man tillfredsställelse och lycka. Oftast är det att göra gott åt andra människor som gör att man känner lycka och blir nöjd.
Människosynen är viktig, eftersom den styr vad man tänker och hur man behandlar andra.. Lika viktiga är värderingarna. De styr tankar, vilka val man gör och hur man agerar. De bestämmer hur livet blir.
Hänvisar till "Logoterapin" som anser att människan förutom den fysiska och psykosociala dimensionen har även en noetisk dimension. Denna dimension är djupt personlig och central hos varje människa. Den ger oss förmågan att uppleva kärlek och den omfattar även vårt samvete och andlighet.(Frankl.)
Viktor Frankl ansåg att meningen i livet kan man finna genom att förverkliga vissa värden, som han kallade kreativa värden, upplevelsevärden och inställningsvärden. Till kreativa värden hör naturupplevelser, eller att lyssna på musik. Det kan också vara konstnärliga talanger. Det är att förverkliga sina känslor och tankar, man skapar någonting med sitt görande som är bra för andra. Ett arbete som man gör med glädje för andra kan också vara bra för en själv och man får en glädje i sina sinnen och man är nöjd.
När man förverkligar kreativa värden är man verksam..
När man upplever omvärlden tar man emot något bra från omgivningen.
Visst kommer det situationer och händelser i livet som man inte kan påverka, eller göra nånting åt, undvika eller fly från.. Då är förhållningssättet viktigt, vilken inställning man bestämmer, samt hur man skall orka vidare i livet. Man kan lära sig att acceptera och när man slutar kämpa emot samt förnekar det som har hänt, öppnas det nya möjligheter.
LIVET HAR ALLTID FRAMTID OCH NYA MÖJLIGHETER. DET ÄR VÅR INSTÄLLNING SOM ÄR DET VIKTIGASTE.
Läs gärna boken som Viktor Frakl skrev Livet måste ha en mening.
Boken har inspirerat mig!
TITA
 Så sant!
Nycklar till din framtid!

1 kommentar:

  1. Håller helt med! Har läst boken och den är verkligen bra!

    SvaraRadera