Bloggintresserade

27 mars 2018

Har lidande någon mening, fortsättning från föregående.


Har lidande någon mening?
Psykoterapeuten Viktor E Frankl ser inte på människan enbart som en drifsvarelse (enl.Freud) eller maktsträvare (Adler) utan som en varelse som söker meningen med sitt liv och som har möjlighet att göra något åt sitt liv. Det gäller inte enbart, i svåra situationer en människa lider, utan också medlidande till andra människor, som ger lidande.
Frankl menar att det är först då människan upplevt lidande som hon har tillfälle att uppfylla en mening och kunna förverkliga sin värld.
Om ett människohjärta kan vara tacksam för något, då måste det ha en mening och då har livet ett värde. 

Citerar Frankl: "Den som funnit en mening i sin tillvaron - och enbart den - har förmågan att övervinna alla svårigheter"
Frankl tar också upp andligheten och säger att denna andllighet hör till helhetstänkande och som är grundet till helhet hos människan. Det räcker inte med att vi diskuterar om kroppen och själen, vi måste också ta med den andliga delen i människans liv.
  Frankl var tre år i koncentrationslägret, 

och blev fråntaget allt som går att ta ifrån en. 
En sak som man inte kunde ta i från människorna där i lägret, var friheten att välja inställning till den givna förhållandet.

I lidandet kan man ge signaler att man endera sjunker djupt i havets djup eller utmana sig själv att göra något positivt av sin situation.
Människorna kan känna sig förlamade, stoppad i sin livsföring, Man kommer i gungning. Man tänker att detta är orättvist då det hände mig.
Kanske människan hamnar i bitterhet och självömkan. 

Livet stoppas!
Goda råd ges och fås, men tar man till sig dessa råd? Vill man ha dem? Det är motivationen, den egna viljan som skall hinna med.
En fri vilja att kunna gå vidare och hjälpa andra i samma situation som man själv är i, genom att stötta och ge vidare sina erfarenheter och upplevelse över sitt lidande. 

Först då känner man frihet, när man kan ge hjälp och tröst och meningen åt en annan människa.
Vi är alla sociala som behöver en annan människa som tröst och hjälp vid nödens stund!
Sök just din mening med tillvaron! 



"Hemligheten med att uppnå livsmål
är att aldrig släppa målet ur sikte."

"Goda mål ger god hälsa."
De två sista citaten är ur boken Daniel Swärd MÅ BRA
Ha en fin påskhelg!
TITA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar