Bloggintresserade

2 jan. 2013

En sann historia från 2012

Gott nytt år 2013 

Det var en dam i min egen ålder som berättade om sina problem. Hon lovade att jag får berätta vidare, eftersom hon ville, att alla i hennes omgivning  skall tro på vad folk säger, när man har ont eller har smärtor som inte syns.
Först vill jag fråga såhär i allmänhet: Syns värken på en människa om den inte är ledgångsreumatism?
Syns det på en människa om hon har sovit dåligt, som kanske döljer sina sömnproblem med att städa upp sig och är snygg och prydlig oberoende? Syns det på en människa som kanske har huvudvärk, efter en sömnlös natt om hon inte vill berätta det åt någon? Syns det på människan som har diabetes och kanske inte orkar göra allt som förr och har inte heller lust för att ställa till med fest till midsommar, påsk, jul eller nyår? Kanske människan blivit lite nedstämd på grund av sin sjukdom? Men syns det på henne?
Det som jag ofta har tänkt på att: alla människor är inte lika, är inte pratsam av sig. Iband vill hon inte tala om sina plågor, personen går bra där och lider och biter ihop sina tänder och tänker att nog skall jag orka. Men det finns också människor som pratar om dessa plågor. Omgivningen betraktar dem ofta som inbillningssjuka eller att hon överdriver med sina problem.

Denhär kvinnan som jag talade med sade att nog är det konstigt, när jag äntligen fick sagt om mina problem med värken och sömnen till min vännina, så tror hon mig inte. Hon hade förväntat sig bli bjuden på nyårsdagsfest och nu var hon så dålig i skick att hon helt enkelt inte orkade ställa upp och bjuda på nyårs festen och så sa att hon orkar inte och har haft värk i flera veckor och förkylning och nu också sömnproblem. I och med detta orkar jag helt enkelt inte med någon nyårsfirande. Gissa vad som hände: Jooo kvinna sa, att nu äntligen då jag har ledigt en nyårshelg så då kan vi inte vara tillsammans. Hmm tänkte kvinnan. Du kunde ju ha bjudit i stället och sagt att eftersom du nu är så dålig i skick så bjuder jag denna gång så får du vila. Men nej, ingen förståelse. Kvinnan berättade att hon fick ett sånt svar att nog har jag också sovit dåligt och nog har jag så ryggvärk efter mina arbeten att man kan inte börja lämna inom 4 väggar för då lämnar man där. Kan en annan människa säga hur svår ens smärta=värk är och sömnproblem. Skall man dra upp om sina egna problem, när man inte vet hur svårt den andra har haft? Kvinnan var så pass ledsen att hon ville berätta om sina plogor och säga: Tro på folk som säger sig ha värk, sömnproblem eller annat liknande. Det är faktiskt sant som de säger.
Tro inte att de inbillar sig. Känslan är sann. Känslan av värk, sömnproblem kan vara en följdsjukdom efter en influenssa, som inte har gett med sig. Men kan också vara andra orsaker. Men tro på vad dina vänner eller bekanta säger.  Det kan vara du nästa gång som känner smärta men du blir inte betrodd.
Vad vill detta berätta.?
Nu när året har sin början och är ett oskrivet blad. Var en sådan vän som tror på vad människorna i din omgivning berättar. Säg inte bak på ryggen att hon är inbillningssjuk. För det är inte sant. Alla har man känslor och man tror på det man känner. Och dendär känslan är sann för denna person som säger sig ha smärtor, sömnproblem och annat. Vi behöver varandra som vänner,  lyssnare, och medmänniska som tar hand och ger omsorg om de närmaste människorna i omgivningen.

En god fortsättning på den nyss började året och med önskan om medmänsklighet och empati för de närmaste människorna i din nära omgivning.

HA det så gott, mina vänner! 
TITA

2 kommentarer:

  1. Det stämmer bra det...man skall inte mindervärdera andras plågor eller misstänsamt i frågasätta människors lidande. Ytan kan se bra ut men insidan kan vara trasslig. Man skall lyssna och visa medkänsla till människor som har det svårt av nån orsak. "Möt människan som hon är, ej som hon borde vara. Försök lätta oket som hon bär, avlägsna missförståndets fara" fortsatt bra fortsättning på det begynnande året./Agneat

    SvaraRadera
  2. Väldigt viktigt att vi skulle möta människorna som de är och också att vi som medmänniskor skulle visa empati och förståelse för den andra människan. Och först och främst lyssna vad de har att säga och inte tala förbi...

    SvaraRadera