Bloggintresserade

30 dec. 2024

Offergåva- kollekt- välgörenhet. 🤝👏🏼



Offergåva- kollekt- välgörenhet

Offergåva är oblatio= på latin
Kollekt är collectio= på latin
Välgöreenhet är caritas= på latin



Dessa tre ord har jag ofta funderat på, eftersom det inte är samma sak.

OFFERGÅVA, enligt ordet då man söker på google: De beskriver gåvorna, som en religiös handling där föremål och djur helgas åt ett gudaväsen eller en naturkraft för att skapa en god relation.

KOLLEKT betyder samla in. Kollekten är en handling i gudstjänsten, där vi ger pengar till ett utvalt ändamål. Det är en solidaritetshandling, där vi delar med oss av det vi har till andra. Till kollekten bidrar var och en efter sin förmåga.

Funderade också på ordet välgörenhet, för att klargöra alla dessa ord med offergåva, kollekt och välgörenhet, det är inte samma sak, och jag personligen tycker att man inte skall blanda ihop dessa olika göromålen, vad säger du som läser.

VÄLGÖRENHET 
Generositet och hjälpsamhet, särskilt mot behövande eller lidande, också: stöd ges till behövande. fått välgörenhet av grannarna. Eller en institution som sysslar med hjälp av fattiga.

"Kristen kärlek till sina medmänniskor”
” Osjälvisk hjälp till människor som är i nöd eller att hjälpa sämre lottade”

Vad är skillnade på välgörenhet och kärlek?
Men de två är inte identiska; alla former av kärlek är inte också välgörenhet
Kärlek är den högsta formen av kärlek, eftersom den betyder den unika osjälviska kärlek som Gud ger oss och uttrycks i vår egen osjälviska kärlek till andra. Genom att älska osjälviskt, utan att förvänta oss att ta emot, kan vi älska som Gud älskar.

När man hör att det samlas in en offergåva,,,, jaa då klingar det inte rätt i mina öron, det är fel på något sätt, eftersom det i princip är en kollekt till något ändamål, som man samlar in. Man offrar inte ett lamm t.e.x till Gud som det gjordes på Mose tid. Om man samlar in för församlingens hyres eller elkostnader, så är det inte en offergåva utan en kollekt. 

Jämför vi med välgörenhet, så är det inte en offergåva och inte en kollekt utan vi ger nånting åt någon som har sämre ställt än vad jag har.  Det är av kärlek till min nästa som man ger. 

Så jag hoppas och önskar att dessa ord inte användes fel, dessa skall användas rätt!  

P.s vill inte ge offergåva till en avgud, utan jag vill hjälpa mina medmänniskor  i nöd på ett eller annat sätt.  Helst då i kollekten eller i välgörenhet.
Vi gör ju inte som på Mosetid så vi offrar för våra synder, och eller offrar för tacksägelse och gemenskapsoffer. Läs gärna Moseboken så vet man skillnad på offergåva, kollekt och välgörenhet.

Med dessa tankar:
önskar jag alla ett fint slut på 2024.

Tita




                                                            ( egen bild )

27 dec. 2024

Allt för hälsan! Julannandags firande. 🏃🏻‍♂️‍➡️🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♂️‍➡️🏃🏼‍➡️🏃🏼‍♀️‍➡️🏃🏼‍♂️


Det går att fira julannandag ute i naturen!

Min motivation till det är;  att vi alla bör sköta om vår hälsa, inte bara med att stoppa i oss all sorters julmat feta och söta. För att behålla hälsa så är det viktigt att vi rör på oss, får frisk luft, njuter av naturen och framför allt av gemenskap i juletiden.

Jag tog fram den lånade boken, och läste några sidor igen om hälsa och lycka i Julia Sucksdorffs bok (1912, ) Kopierar in några sidor av den. 
Tycker det passar in bra till vår utfärdsdag och julfirande i naturen.

Hälsan är något som ligger varmt i mitt hjärta, trots att jag själv fått flera ärvda sjukdomar, som jag måste sköta om på bästa sätt, så att sjukdomarna inte blir värre. Tur att man har kunskaper och visdom att försöka hålla dem i schack , så det blir att fortsätta med motionerandet, kolla matens innehåll och viktigt också med sovandet och gemenskapen.

Därför, mina barn och barnbarn, andra släkt och vänner, rör på er, minska på kolhydraterna  och umgås med folk som verkligen bryr sig om dig och stöttar dig i dina föresats, med hälsobefrämjande göromål.  Gå ut i naturen, spela inte bort era liv med dataspel och umgås med människor som gillar att röra på sig och vara i naturen. 

Allt gått till er alla! 

Tita













 


 ….………………………….PS. VI VAR MELLAN 10-15 personer på plats.

23 dec. 2024

Måttligt ätande i julhelgen. 🌺


God Jul med måttligt ätande! 

Fick låna en intressant bok om hälsa och lycka………  
tryckt 1912 Julia  Sucksdorff

Det jag läste var intressant läsning!
Noterade på sidan 138, att våra levndsvanor har ändrats, vi äter för mycket och äter fel sortes mat. Vi njuter för mycket av ätandet och drickandet. På sidan 139 står det : ” Jag fattar icke, att så många förståndiga människor, icke ha så pass mycket herravälde över sig själv, att de kunna tygla sin omåttlighet —”

Sucksdorff rekommenderar, ett regelbundet verksamt liv med sunda levnadsvanor samt enkelhet och måttlighet i mat och dryck  utövar ett gynnsamt inflytande  och ger förutsättningar för en naturlig åldrande. 

Raffinerad mat på restaurangen och halvfärdig mat, bör förkastas i moderna köket. Man borde återvända till  våra förfäders enkla anrättningar.
Med större enkelhet i födan.

Håller med författaren i boken! 

Kloka ord som passar 100 år längre fram i tiden. 

Kanske boken finns att lånas på bibliotek? Läs gärna!

Tänk att man då redan på 1900 talet början noterade att vi äter fel. 
Vi får försöka ändra på våra matvanor! 
Hur blir det med julen, skall vi frossa i maten, kunde vi inte försöka tänka efter vad vi stoppar i oss. Jag åtminstonen tänker försöka vara måttlig i ätandet i jul!

God Jul förresten!
Uppmanar er alla till måttlighet!

🌟🌟🌟🥰❄️❄️❄️

Tita








 

15 dec. 2024

Herren med oss! 🌺


”Herren med oss”

”Så länge du inte kan förlåta din nästa hans felsteg
är du fortfarande långt bort från vägen till vishet.” (Okänd)

Jesus älskade oss så högt att han var villig att offra sig för oss. Hans kärlek kan få oss att börja förlåta. Vi har lättare att vara, när vi förlåter vår nästa, som baktalat, sagt elakheter och kanske ljugit om dig och familjen. 

”Om ni förlåter människorna deras överträdelser skall er himmelske fader också förlåta er. Men om ni inte förlåter människorna skall inte heller er fader förlåta er era överträdelser.” Matteus 6:14-15

Därför gott folk, om du känner på dig att något är fel, hos nån av dina vänner och du inte ens vet vad som är orsaken, säg förlåt och tillägg, har jag sagt något så du blivit ledsen över, sen ber jag om förlåtelse. Noterar pesonen inte det, så är du ändå förlåten, eftersom du har sagt förlåt.  
Av nåd är vi frälsta genom Jesus Kristus. Därför be om förlåtelse om du märker att du har gjort någon ledsen. Vi är inte felfria, och blir inte heller felfria. Det är endast genom Jesus Kristi nåd som vi är frälsta.


Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv. 
Johannes 3:16


Med dessa ord önskar jag er en fin avslutning på tredje advent! 

15.12.2024

Tita





                                                       Egna bilder/kl

9 dec. 2024

”Ryggsäck” 🌺


”Ryggsäck”

Vad innehåller din ryggsäck? Bär du på välbefinnande eller hinder för välmåendet? 

Vi har alla vår ryggsäck, att bära. Kanske upplevelsen är, att ingen har lika  tung väska som jag? Jag orkar inte en meter till.  Man fortsätter och går en meter i taget, kanske vilar och äter medtagen matsäck.  Man piggnar till och klarar av att gå igen!

När jag började skriva om ryggsäcken, så tänkte jag mer på en symbolisk”livsryggsäck”

Vi bär på våra sjukdomar och problem som ingen annan förstår och veta hur det är. För när jag har en viss sjukdom / hälsohinder, lära man sig att leva med och bära den. Viktigt att hitta lösningar som underlättar hindren. Man kan inte gräma sig i alla sina livs dagar, varför just jag, och ingen förstår hur man får jobba för att klara sig leva med sina hälsoproblem. 

Vissa sjukdomar syns inte utåt på människorna men man har dem, och det är viktigt att man lär sig handskas med dem.
Egentligen så är det viktigt med självhjälp, oberoende av vilken diagnos eller hälsohinder man har. 
Tänker då på, att man rör på sig och tänker på kosten, samt att man kan hitta lösning, hur just jag skall handskas med min  hälsan. 
Det är viktigt att hitta lösning för att nå välbefinnande. Oberoende av vad man har, så är det viktigt att man når välbefinnande, och känner att man är frisk, trots att man har en diagnos, medicinskt sett. 
Hindren är till för att övervinnas. Det viktigaste är välbefinnandet, trots diagnoser. Det är att lära sig leva och se möjligheter trots hindren.  
Det som jag också tänker på är hur andra förstår och upplever sina hälsoproblem och hur ser de på andras problem . 
Jag har upplevt många gånger att vissa människor tror att man överdriver ifall man berättar om sina hälsoproblem. Orsaken är den, att hindren syns ju inte utåt, om man lärt sig leva med dem på bästa sätt.  
Om man inte accepterat sina problem, så blir det ett grämande och ojande, samt ursäktande över sin situation, för att man inte har lärt sig att leva med den.

Frågan är, vilket är bättre, att leva med sina hinder, så att man känner välbefinnande eller att gräva ner sig i sina besvär och inte vågar leva.

Hoppas alla får en fin adventstid med välbefinnande, trots kanske många besvär.
 Bär din ryggsäck med värdighet och lär dig leva med den.

Tita




 Bilden/ tänkvärda orden är lånad från nätet, okänd utgivare! / KL