Bloggintresserade

2 okt. 2021

Back to the roots


Tillbaka till rötterna! 
Back to the roots

Vad betyder det?

När man släktforskar, ser man sina rötter och släkt som har vandrat från ena stället till den andra. Ser hur olika släkter har blandat sig och fått nya grenar.
Det är intressant att märka att man är släkt med den ena och den andra.
DNA visar ännu mera hur man är släkt. Egentligen visar dna mera är då man bara vet att dendär personen kunde vara  tredje kusin eller fjärde kusin, dna visar att det finns äkta släktskap med den persoen. 

Sällan hittar man en person som är 100% finländare eller scandinavisk.
Ofta är det en blandning av många. Tex kan en person vara blandat med skandinaviska, finländska och baltiska geener, men också inuiter, asiatiska osv. 
Om man tror att man enbart är en sorts typ av dna, tar man fel. Intressant att se hur folk har vandrat i Europa och inom Norden. 
Historien visar, hur släktet gått och vem man är släkt med också av de människor som regerat i Europa.  Och hittas en dna som bevis, så är släktskapet ännu mer sanna.

Tillbaka till rötterna, har också en annan betydelse. Det kan vara så att man vill besöka sina barndoms skolor och barndoms hus man har bott på, samt mormor, farmors släktplatser, för att se var de levat och bott och verkat. Man kanske vill ha förståelse för varför dessa människor var som de var? Vad gjorde dessa människor till den person de var och blev.
Varför jag inte skrev, morfar, farfar också här ovan är, att jag inte har träffat dem.  Deras bakgrund blir endast lite låst, med det man hittar och hört berättas om. 
När man forskar i släktskapet, märker man hur lite man vet. Tankar kommer att varför frågade jag inte mina föräldrar så länge de levde, hur det var med farfar, morfar. Man borde ju ha skrivit upp allt man vet om personerna. Sen är det försent att fråga när de inte mera finns. 
Släktforskningen började allt för sent så den borde man ha börjat med i medelåldern. 
Intressant hobby och tidsfördriv.
Rekommenderar!

Tillbaka till rötterna! Precis det, besök gärna släktplatserna och släktet som finns kvar, intervjua dem och fråga dem om personer som du skulle vilja veta mera om! Fråga, fråga, skriv upp och hitta nya rötter i ditt släkte.
Allt gott i släktfunderingar och tillbaka till dina rötter! 

Tita




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar